Національний банк України вивчить грошові перекази між картками українців (p2p-платежі), і може бути почне регулювати цю діяльність. Про це повідомив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку центробанку Олександр Яблунівський.

Комісія, яка часом справляється під час оплати карткою, суперечить правилам міжнародних систем і просто здоровому глузду — карткові розрахунки в магазинах і сервісної мережі повинні бути безкоштовними. Так прийнято не тільки в Україні, а в усьому світі.

При цьому українські торговці часто перекладають свою комісію на покупців. І дана ситуація вже переростає у справжній скандал.

"В ситуації, коли банк встановлює POS-термінали з прив'язкою терміналу до рахунку фізособи, банк вибирає схему роботи терміналу схожу за специфікою Р2Р — переказ грошей з картки на картку. В даному випадку комісія interchange сплачується банком емітентом – банку-еквайєру, а в свою чергу банк-емітент бере з клієнта (платника) додаткову комісію, особливо з кредитних коштів. Середня вартість цієї комісії 4%", — пояснив UBR.ua директор департаменту карткових продуктів та альтернативних каналів продажів Володимир Лосєв.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Твердження про те, що карткові платежі в торговельній мережі повинні бути безкоштовними — не порожні слова. Це вимога міжнародних платіжних систем VISA і MasterCard, з санкціями для порушників.

"Існують штрафи з боку міжнародних платіжних систем за подібні дії. Це суперечить їх правилами. Оскільки встановлення POS-термінального обладнання на торговій точці мається на увазі заняття підприємницькою діяльністю", - пояснює експерт.

Нагадаємо, ПриватБанк озолотить українців за невелику допомогу. Сайт Приватбанку оголосив нагороду в 50000 грн.

Як повідомляв Знай. ua, українці масово переходять на безготівкові розрахунки. Кількість безготівкових операцій за рік зросла майже на 33%.

Знай. ua писав, що Україні можуть запустити електронну гривню. Завершився пілотний проект запуску е-гривні.