На сьогоднішній день українська мова користується все більшою популярністю у молоді. Люди намагаються частіше спілкуватися нею, щоб "бути в тренді". Але, залишаються і такі люди, які заперечують все і продовжують спілкуватися російською мовою. "Мене виховували російською мовою", "Мені складно говорити українською", "Ступінь патріотизму не визначається тим, якою мовою ти говориш", "Ми живемо у вільній країні, як хочу, так і спілкуюся" - такі і подібні відмазки ми чуємо дуже часто.

Зараз ти сам можеш зробити вибір, якою мовою говорити, але так було не завжди. Раніше навіть викладаяі в школах заперечували українську мову і прищеплювали учням ненависть до нього. Про таку історії розказав общетвенний діяч Інна Коляденко в мережі Фейсбук.

" Це було у далекому 1987 році. Я, як одна з багатьох школярів, навчалася в російськомовній школі. Рідну мову тоді починали вивчати як іноземну з другого класу лише двічі на тиждень. Я пригадую, як наша вчителька постійно глузувала над українськими словами. Також не уникала можливості сказати щось на кшталт «ну кто такоє прідумал?», «ну што за слава такіе смешниє?», «ну как такоє можна сказать?», «язик сламать можна», «ета мова никаму не нужна» та інше. Уроки української у нас проводились російською мовою з постійними знущаннями та паплюженнями... "- повідомляє Інна.

Інна Коляденко в дитинстві

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Також, дівчина пише що такі уроки ставили в основному останніми в розкладі, щоб не було проблем, коли батьки пишуть офіційну відмову від вивчення мови.

Вчителі як могли знущалися над українською мовою, розповідаючи про її непотрібність і недоладність. У такій нездоровій атмосфері діти не могли знаходиться, тому все частіше просили батьків писати відмову, щоб не відвідувати уроки. Після одного з днів, коли був предмет "українська мова", Інна зважилася запитати у мами про необхідність вивчати таку негарну і, за фактом, непотрібну мову, адже ніхто ним не користується.

Мама була в люті. Вона почала вести з дочкою "виховну патріотичну бесіду".

Інна цю розмову запам'ятала все життя і він дуже сильно вплинув на майбутнє тоді ще юної діячки.

Зараз, коли мами вже немає в живих, Інна Коляденко, на правах громадського діяча, проводить заходи, присвячені необхідності української мови. Деякі з них так і називаються - "Виховна патріотична бесіда".

Інна Коляденко

У сучасному світі ми всі, і правда, вільні жити, як хочемо. Але, не варто забувати, що мова - це певний код народу і, коли вмирає мова - вмирає і нація.

Нагадаємо, українським абітурієнтам піднесли сюрприз напередодні ЗНО: нова шпаркалка.

Раніше, Знай.ua писав про жінок, які були в захваті від Тараса Шевченка.

Також, портал Знай.ua повідомляв, що вчені зробили гучну заяву: жирна їжа вбиває інтелект.