Шахраї розробили нові схеми обкрадання українців, жертвою яких може стати будь-хто. Аферисти масово оформляють кредити на чужі паспорти, у схемах задіяні навіть працівники банків. Паспорти та інші особисті дані продають в інтернеті пачками, а зловмисники призвичаїлися підробляти практично будь-які документи.

Шахраї працюють за трьома налагодженими схемами, про них пише видання "Обозреватель".

Схема №1: випросити кредит "у товариша"

Шахраї оформляють кредитів на сусідів і знайомих. Так, пенсіонерка в Житомирській області оформила 11 кредитів, при цьому щоразу вмовляла "жертв" допомогти їй. Мовляв, їй терміново потрібні гроші, а в банку відмовляються позичити.

"У деяких випадках шахрайці вдалося навіть умовити людей взяти кредити для неї двічі, причому суми, як правило, зростали удвічі", — повідомляють у прес-службі поліції. Сумна історія про хворих родичів, жахливі життєві обставини дозволили пенсіонерці "заробити" 140 тис. грн.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Зрозуміло, кредити вона не повертала, тоді гроші почали вимагати з добродушних жертв, а вони звернулися в поліцію.

Юрист Олександр Плахотник пояснює: навіть якщо в цьому випадку вдасться довести факт шахрайства, банку все одно, для чого клієнт брав гроші: щоб допомогти бідній пенсіонерці чи щоб купити новий телевізор. У будь-якому разі повертати гроші доведеться.

Щодо зловмисниці, то їй загрожує до трьох років позбавлення волі, згідно зі ст. 190 ККУ (шахрайство). А от щоб повернути гроші, постраждалим доведеться окремо судитися з жінкою і через суд повертати кошти.

Схема №2: отримати кредит на чужі документи

"Продам паспорти України, якісна поліграфія, до реєстру не вносимо", — на спеціалізованих прихованих форумах можна зустріти десятки таких оголошень. Щоб при цьому паспорт не можна було відрізнити від справжнього, достатньо роздобути серію, номер, адресу реєстрації та ПІБ з чинного документа. Останню інформацію також можна придбати всього за $10-20.

В результаті, вклеївши своє фото, шахрай отримують практично справжній документ, який рядовий працівник банку або кредитної компанії не відрізнить від оригіналу.

Паспортні дані продають працівники банків, чиновники і навіть працівники лікарень. Інформацію акумулюють у спеціальних базах і продають пакетами. Причому один пакет можна продати десятки разів.

"Останнім часом шахрайські оформлення кредитів почастішали саме в мікрофінансовій сфері, де для отримання невеликої суми достатньо лише даних/скану паспорта, ІПН і номера телефону з банківською карткою. Зазвичай аферисти беруть суми до 10-15 000 грн", — йдеться у повідомленні однієї з великих українських фірм, яка займається видачею кредитів на короткий термін. Ця компанія, як і інші, також потрапила у скандал через оформлення боргу на чужі документи.

Схема №3: кредити оформлюють самі банкіри

Поліція Сумської облласті повідомила, що працівник відділення одного з великих українських банків оформив на своїх клієнтів кредити на загальну суму 220 тис. грн. Жертви схеми відкривали зарплатні картки у фінансовій установі і автоматично отримували кредитку.

Працівник відділу банку, маючи доступ до всіх рахунків, підробляв підписи своїх клієнтів і від їхнього імені отримував кредити. Гроші забирав собі, а щомісяця оплачував тільки відсотки за користування боргом.

У цьому випадку банк списує усі кредити, а гроші вимагатиме вже у колишнього працівника, якому за зловживання службовими повноваженнями загрожує до 8 років в'язниці.

Щоб не стати жертвою шахраїв, юристи радять:

  • в разі втрати паспорта відразу ж повідомити про це поліції;

І хоча заявляти необхідно лише в тому випадку, якщо паспорт вкрадено, а не загублено, краще це зробити у будь-якому разі, адже якщо на ваш загублений паспорт оформлять кредит, заява в поліцію у перший день зникнення дозволить довести, що ви не могли здійснити цю операцію

  • показувати документ, приховуючи серію і номер паспорта;

"Якщо у вас запитали паспорт у супермаркеті, якщо його перевіряють у готелі, наприклад, щоб засвідчити вашу особу, достатньо показати документ у руках, приховавши при цьому його серію і номер. Тоді підробити документ з ідентичними вашим даними буде складніше.

  • не вказувати особисті дані на сумнівних ресурсах.

Серія і номер паспорта, ІПН, дата народження і прописка — особиста інформація. Якщо хтось запитує у вас ці дані, вони повинні отримати письмовий дозвіл на обробку персональних даних. Більше того, цю інформацію не можна вказувати в інтернеті, на вимогу нібито працівників банку по телефону тощо.

Нагадаємо, в Україні викрито чергову махінацію з банківськими картами

Як повідомляв портал Знай.ua, аферисти грабують українців за новою схемою

Також Знай.ua писав, як шахраї наживаються на безготівкових розрахунках