В українському селі Підвиноградово, яке розкинулося в 12-ти кілометрах від Румунії, знаходиться закритий табір ромів, що прославився на всю країну.

Місце проживання ромів скоріше схоже на королівство з дитячих казок, рясніє багатствами і небаченою релігійністю жителів.

Тут серед звичайних сільських вулиць до неба підносяться справжні палаци. Антураж вражає – дорогі портьєри , мармурові сходи та меблі у стилі барокко.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Офіційно потрапити в Підвиноградів важко - територія виключно ромська, доступ відкритий лише тим, хто хрещений в місцевій церкві, а всі вони баптисти.

"Знаєте, чужинців ми зараз сюди 100% не пускаємо, тому що приїдуть, познімають на камеру або телефон, а потім пишуть всяке. Думаю, українці як би заздрять тому, що у ромів у Підвиноградові такі багаті будинки. Вони весь час запитують: "Звідки у них такі гроші?". В останні роки все більше "повноважень" у вирішенні актуальних питань в таборі бере на себе церква і місцеві пресвітери", - розповів житель одного з багатих будинків Юрій Фаркош в коментарі "УП".

До слова, у 59-річного Юрія Фаркоша 10 дітей, 44 онуків і 14 правнуків. Разом з усіма родичами його ромська родина розрослася до ста чоловік. Всі живуть в одному селищі. Тут, всупереч стереотипам, не прийнята "кочове романтика". Фаркош в таборі - персона шановна - він "барон".



Могутність церкви тут не наважується заперечувати ніхто. Цікаво, що перші громади євангельських християн-баптистів в Підвиноградові та сусідньому Королево з'явилися ще в кінці 70-их - початку 80-их минулого століття.

Найбільше роми пишаються своїми дівчатками. Їх одягають в розкішні дорогі сукні, але в майбутньому на красунь чекає зовсім нелегка доля.

"Дівку віддаємо заміж в 12, 13, 14 років. Як вам це пояснити? Не знаю. Так у нас прийнято. Дівчата не вибирають собі чоловіка. У нас такого немає, як у вас. Вирішують тато і мама. Збираються з батьками хлопця, і вирішують. Буває, що наш ром одружується з українкою, але це – рідкість", - розповідає Юрій Фаркош.

Весілля у ромів багато в чому схожі на українські, хоча є одна серйозна відмінність - у віруючих сім'ях вони проходять без алкоголю.

Нагадаємо, на території України розташовано понад три тисячі ромських таборів, в яких проживають близько 100 тисяч чоловік

Як повідомляв портал Знай.ua, роми розвели посеред Одеси справжній смітник

Також Знай.ua писав, на Полтавщині жінки-роми влаштували криваву бійку через горіхи