Український економіст докладно розповів, як можна отримати хорошу пенсію.

Ці способи допоможуть кожному, хто переживає за свою старість.

Кілька таких способів:

Особисті накопичувальні пенсійні рахунки працівників будуть поповнюватися за рахунок відрахувань на них 7% заробітної. Але поки неясно, хто буде відраховувати — роботодавець (як зараз ЄСВ в пенсійний фонд) або працівник зі своєї зарплати, а також хто буде розпоряджатися цими грошима: один державний фонд при ПФ або кілька десятків надійних приватних пенсфондів, які мають ліцензію держави.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Як каже ексзамголови ПФ Віктор Колбун, краще віддати розпорядження над своїми відрахуваннями приватним фондам, але тільки тим, які жорстко контролює держава, а також дати їм право вкладатися у високоприбуткові інструменти: українські ОВДП та акції зарубіжних компаній.

Але в рік виборів ухвалення закону, який дозволить запустити роботу накопичувальних пенсійних рахунків, малоймовірно, каже експерт.

Економіст Іван Нікітченко назвав декілька основних способів, як забезпечити собі пенсію: відкладати частину грошей у валюті; створити гривневий депозит у банку; інвестувати в нерухомість, купити цінні папери, акції, дорогоцінні метали; робити внески в недержавний пенсійний фонд (НПФ).

Крім розміру можливих доходів, є і ризики, які оцінив економіст

"Який варіант накопичень вибрати, залежить від фінансової дисципліни людини", — говорить експерт

"Якщо дисципліна у витратах не сама його сильна сторона і хочеться менше приділяти уваги розпорядження коштами — тоді це НПФ. Гроші просто так достроково зняти не вийде і доведеться регулярно робити внески. Як правило, дохідність НПФ перекриває інфляцію, і за кілька десятиліть можна накопичити хорошу суму на пенсію. Зберігати гроші вдома — найгірший варіант: вони не працюють, існує постійний ризик крадіжки, пошкодження або витрати. Для придбання нерухомості необхідний капітал, а в подальшому його вміст буде вимагати витрат на косметичні ремонти, оплату компослуг і не дає ніяких гарантій, що житло будуть постійно орендувати. Депозит у гривні — самий надійний з точки зору прибутковості варіант, а якщо дробити депозити до 200 тис. грн, то і не несе ніяких ризиків. Мінуси — немає графіка поповнення депозиту, тобто людина повинна сама собі нагадувати робити внески, ризик витратити гроші при поверненні депозиту і необхідність раз у 1—2 року переукладати договір. Цінні папери та дорогоцінні метали вимагають розуміння цих інструментів, стартового капіталу в $1—2 тис., готовності не заробити нічого і навіть піти в мінус".

Однак, з цим згодні не всі експерти. Приміром, за словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, середній прибуток вкладень в НПФ в 2018 р. склав близько 9% при інфляції 10%, тобто вкладник не примножив, а втратив кошти.

"Прибутковість на рівні інфляції дає вкладення в нерухомість з постійною здачею її в оренду, — говорить Охріменко.

Експерт стверджує, що 20-річні повинні відкладати 5—7% доходу в місяць, 30-річні — 10%, 40-річні — 20%, а старшому поколінню — 30% і більше.

Нагадаємо, Українцям пообіцяли подвійне підвищення пенсій, але радіти ще рано

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Монетизація субсидій в Україні: куди "живі" гроші спускають насправді

Також Знай.ua" писав про те, що Українцям підготували гарні надбавки: всі бігом на пенсію