З 1 квітня 2019 року близько п'яти мільйонів українців можуть залишитися без води у кранах. Причиною є відсутність у водопровідно-каналізаційних господарств договорів з постачальниками електроенергії в результаті чималого боргу – близько 6 мільярдів гривень. Про це стало відомо з повідомлення віце-президента Асоціації "Укрводоканалекологія" Ольги Бабій.

Заборгованість пояснюється тим, що більша частина компаній не отримали з держбюджету погашення різниці в тарифах, що становить близько 2,5 млрд грн., а крім того є затримки з відшкодуванням сум субсидій та пільг.

Відключення води

У законі сказано, що якщо водоканал не зміг укласти договір з трейдером, то постачання електроенергії буде йти від так званого постачальника "останньої надії", тариф якого перевищує ринковий на 30%. Крім того, такі поставки триватимуть 90 днів, з 1 січня по 1 квітня. Це означає, що вже з наступного місяця понад 30 водоканалів по країні ризикують залишитися без електропостачання.

Ольга Бабій резюмувала: "На жаль, ситуація патова. Щоб 5 мільйонів людей мали в крані воду, необхідно терміново зібрати засідання Верховної Ради і внести зміни в закон, і продовжити термін тимчасового підключення до постачальника "останньої надії" хоча б на три місяці".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Відключення води

Вона зазначила, що для вирішення проблеми потрібне екстрене засідання РНБО, щоб вона була готова дати необхідні доручення суб'єктам господарювання у разі відключення.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг на засіданні прийняла рішення про зміну тарифу на холодне водопостачання і водовідведення в ряді областей. Нові тарифи абсолютно не потішили українців.

Як повідомляв портал "Знай.uа": українці сміються над заявою Гройсмана про те, що неадекватне підвищення тарифів на газ для населення тільки на краще, оскільки без цього, переконаний чиновник, країна скотилася у прірву.

Також "Знай.uа" писав, що в Харкові прийняли нові розцінки на комунальні тарифи. Жителі міста зовсім не зраділи підвищенню вартості гарячої води майже на чверть.