В Україні, за статистикою, двоє з трьох працівників у 2018-му отримали надбавку до зарплати. В середньому заробітні плати підвищили майже на чверть.

Однією з причин підвищення працівникам зарплати експерти називають конкуренцію на ринку праці.

гроші

Кому пощастило з доходами в Україні

У минулому році ріст зарплат спостерігався в абсолютній більшості компаній. Половина роботодавців підвищила оклади всім працівникам, а ще третина — тільки тим, хто вдало виконував KPI (ключові показники ефективності).
Такими є результати дослідження компанії HeadHunter.
За словами екпертів, оскільки в Україні досить висока інфляція. Близько 10% у минулому році. Тобто всім, кому щонайменше на 10% не підвищили зарплати, втратили частину свого заробітку.
Також стимулом до підвищення заробітної плати є конкуренція між роботодавцями, які намагають переманити кращих спеціалістів. До того ж сьогодні спостерігається серйозна нестача спеціалістів у тій чи іншій галузі.

Згідно із інформацією великого кадрового порталу, кожен п'ятий українець отримав надбавку на 5%, третина українців отримала надбавку на 10%, кожен шостий — на 20%. І тільки кожен десятий "розбагатів" на 30 і більше відсотків. Позитивну тенденцію підтверджують офіційні дані Держстату: зарплати в середньому зросли на 22,5% за рік (до 9,1 тис. грн).

злидні в Україні

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Хто може претендувати на підвищення

  • працівники з найнижчими зарплатами;

  • працівники, які регулярно перевиконують план;

  • працівники, в яких зацікавлені конкуренти.

Найбільше робочих місць у сфері продажів. Тут же найвища конкуренція серед роботодавців. Друге місце посідає IT і маркетинг. Саме працівники на цих посадах можуть розраховувати на збільшення доходів, до тогож, в разі звільнення, їм легше буде знайти нове робоче місце.

Як не залишитися без надбавки

Не соромитися просити підвищення. Прохання про перегляд розміру заробітної плати — звичайна практика, якою українці користуються вкрай рідко. Хтось боїться відмови, інші ж заявляють про те, що хочуть підвищення, тільки вже після того, як знайшли собі інше, більш високооплачуване робоче місце.

Виконувати і перевиконувати KPI. Третина всіх роботодавців в Україні погоджуються підвищувати зарплати тільки за умови виконання показників ефективності. Якщо ви не в змозі виконати поставлені завдання, це може бути суттєвим аргументом для відмови у перегляді окладу.

доходи

Підвищення загрожує тільки тим, кого цінують на роботі. А для цього недостатньо бути хорошою людиною або потребувати надбавки. Важливо, щоб роботодавець розумів: ви йому потрібні. А для цього мало працювати на "план мінімум".

Також варто регулярно займатися саморозвитком, підвищувати кваліфікацію, шукати та відкривати нові напрямки діяльності.

Нагадаємо, як накопичити собі на гідну старість.

Як повідомляв портал Знай.ua, вартість навчання дітей влада відшкодує українцям.

Також Знай.ua писав про те, що непосильні борги та залякування штовхнули продавця квітів у петлю.

Дивіться: Зарплата Коболєва. Як обдирають українців