В Україні хворих на туберкульоз найбільше в таких областях, як Одеська, Миколаївська, Херсонська і Дніпропетровська.

Всьому виною – індустріальний розвиток даних регіонів.

Про це стало зрозуміло зі слів заступника гендиректора Центру громадського здоров'я МОЗ Віктора Ляшка.

Зазначається, що причина також криється в тому, що в цих областях багато тюрем, колоній та інших кримінально-виконавчих установ.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"В Одеській області на 10 тисяч осіб населення фіксується 140 осіб, хворих на туберкульоз. Потім йдуть Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська області. Менше хворіють у Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській областях і в місті Києві. Причин такої статистики декілька. У південних областях, які лідирують за кількістю хворих, велика концентрація населення. Також ці регіони найбільш розвинуті в плані індустріалізації. Ще один нюанс – на півдні України було і залишається велика кількість в'язниць, де реєструються нові випадки туберкульозу", – каже Ляшко.

Він також розповів, що в нашій країні не завжди виявляють цей смертельний недугу вчасно. З того моменту, коли людина звертається до медиків і до першого прийому ліків, може пройти дуже багато часу.

"Якщо людина кашляє довше двох тижнів, у нього спостерігається температура 37-37,2 градуса, він відчуває слабкість, схуд, то треба звертатися до терапевта. Лікар проведе анкетування, яке дозволить визначити групу ризику, є ймовірність, що людина хвора. Далі пацієнту проводять аналіз мокротиння і встановлюють діагноз. Завдяки коштам Глобального фонду зараз в Україну поставляються новітні молекулярні методи досліджень, які будуть в кожному госпітальному окрузі. Це дасть можливість встановити діагноз за дві години і відразу ж визначити чутливість бактерій до антибіотиків", – каже експерт

В Україні за останнє десятиліття захворюваність на туберкульоз серед невакцинованих людей зменшилася, каже Ляшко.

Він каже, що влада повинна вживати ефективних заходів, щоб побороти недугу до 2030 року.

"Динаміка позитивна, але ми її поки не транслюємо. Статистика ще не така, щоб країна могла заспокоїтися. Треба приймати досить ефективні заходи, щоб подолати туберкульоз до 2030 року. Зараз деякі обласні протитуберкульозні заклади модернізуються, там замінюють вентиляцію, зробили косметичні ремонти. Держава робить акцент на амбулаторному лікуванні туберкульозу, коли людина не повинен бути госпіталізований на тривалий час в стаціонар, а може лікуватися у свого сімейного лікаря", – пояснює експерт.

Нагадаємо, Експерти назвали рік смерті туберкульозу: як довго чекати

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Помаранчевий зберігач судин: знайдено найпростіший спосіб запобігти інсульту

Також Знай.ua" писав про те, що Легалізація медичної маріхуани в Україні: що змінить новий закон