Гідне виховання дітей - головний обов'язок батьків. Але не всі розуміють або знат, як правильно розповісти дітям про безпеку тіла, щоб захистити їх від особистостей, які можуть зазіхнути навіть на їх життя.
Багато батьків задаються питанням про те, в якому віці потрібно піднімати з дітьми питання безпеки тіла, демонстрації оголеності і залучення в інтимні ігри. Та й взагалі чи варто?
Однозначно - варто, адже ми вчимо дітей не чіпати гаряче до того, як вони зрозуміють це на своєму власному досвіді. Тоді чому питання сексуальної безпеки повинно мати якесь виключення.

Портал Сексінфорія дав досить зрозумілу інструкцію до того, як і в якому віці говорити з дитиною на такі складні теми.
У 2-3 роки потрібно розповісти дитині про всі частини тіла, до яких ніхто не має права торкатися. А також вчимо дитину власним кордонам. Для цього:
1. Завжди стукаємо в кімнату до дитини. Стукати потрібно навіть до маленьких дітей. Таким чином ви вчите малечу стукати до вас і інших людей і показуєте, що поважаєте її як особистість і визнаєте право на приватність.
2. Не порушуєте особистих кордонів дитини. Не змушуйте обніматися або цілуватися з кимось, якщо син чи дочка не хочуть цього. Запитуйте дозвіл перед тілесним контактом ( «Можна я тебе обійму?») - це вчить дітей тому, що згода є дуже важливою.
3. Не допускаєте нормалізації насильства.
Якщо в сім'ї порушуються кордони одне одного, конфлікти вирішуються кулаками, скандалами, агресією, то дитина вважає це природним, коли сильний кривдить слабкого і потім стає або жертвою, або насильником.

У 3-4 роки: при навчанні дітей правилам інтимної гігієни важливо повідомити їм коректні назви чоловічих і жіночих геніталій. Навіть якщо вам ніяково використовувати ці слова в повсякденній мові, дитина повинна їх знати. Таким чином ви даєте зрозуміти, що ці теми для вас не заборонені і дитина завжди може поговорити з вами.
4-5 років: навчіть дитину говорити іншим людям, особливо дорослим слово «ні». Покажіть їй, як коректно і комфортно вийти з неприємної ситуації: можна сказати «Я хочу в туалет». І, вийшовши з кімнати , тут же попросити допомоги у батьків або іншого значимого дорослого.
6-7 років: коли дитина йде в перший клас, є велика ймовірність зіткнутися з ексгібіціоністами. Краще заздалегідь повідомити дітям, що таке явище буває і як діяти в таких випадках. Варто якнайшвидше піти в більш людне місце і по можливості зробити вигляд, що нічого не помітили (ігнорувати). Якщо чоловік наближається або намагається заговорити - бігти з криками «Пожежа!» В бік інших людей.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

7-9 років: якщо дитина починає самостійно їздити в міському транспорті, варто поговорити про фроттерістів. Це чоловіки, які відчувають задоволення, коли труться геніталіями об різні частини тіла інших людей. Важливо ще раз нагадати дитині, що ніхто не має права порушувати наші кордони і використовувати наше тіло заради свого задоволення.
9-11 років: в цьому віці з дітьми можна говорити про згвалтування. Поясніть, що таке «згода» і хороші відносини; чому «ні» означає «ні»; яка поведінка не припустима на першому побаченні, а яка - і на 10-му році спільного життя; що таке маніпуляція і дискримінація.
12-18 років: найважливіші теми в підлітковому віці - це стриманість, сексуальні кордони, згода, контрацепція, безпека.
Важливо пам'ятати, що відверті бесіди з дітьми на різних етапах дорослішання - важливий фундамент для встановлення довірчих відносин. І тоді дитина не буде боятись прийти до батьків за допомогою з будь-якою проблемою, що однозначно вбереже його від багатьох негараздів.