У понеділок, 25 березня, відзначають народне свято Феофанів день (дата за старим стилем – 12 березня). Також віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобного Феофана Сігріанського, візантійського ченця і літописця. Вважалося, що на Феофана повністю сходить сніговий покрив і відтане грунт.

Феофанів день 25 березня: історія життя святого

Святий Феофан жив у VIII-IX століттях у місті Константинополь. Батько помер, коли хлопчикові було три роки. Потім про нього дбав друг покійного – імператор Лев Ісаврянин. Перед весіллям, до якого його зобов'язувало нове положення, він домовився з майбутньою дружиною про збереження цнотливості. З раннього дитинства Феофан хотів стати ченцем і вести праведне життя.

Після одруження він зустрів Григорія Стратигія. Юнак прийняв від нього чернечий постриг і благословення на будівництво монастиря. В обителі на острові Калонім Феофан присвячував себе молитвам і переписування книг. За це Господь дав йому здатність виганяти з людини хвороби і бісів.

Пізніше святий спорудив монастир у Сігріанській області і став у ньому ігуменом. В 50-річному віці його вразила серйозна хвороба, з якою він боровся до самої смерті. Коли до влади прийшов Лев Вірменин, відновилася боротьба з іконами. Феофана заарештували, а монастир спалили. У в'язниці він прожив місяць перед тим, як піти на небеса.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Феофанів день 25 березня: традиції і обряди свята

Особлива увага в цей день діставалася коням — першим помічникам селян. В народі вірили, якщо на Феофана тварина захворіє, буде нездоровою все літо. Щоб захистити коней від хвороб і пристріту, їх водили до джерела, де є срібна монета або перстень.

Крім того, з кіньми в давні часи було пов'язано багато прикмет. Люди говорили: «У доброго господаря немає поганого коня». Якщо кінь трясе головою i закидає її догори — до негоди; якщо фиркає в дорозі — до радісної зустрічі.

Ті, хто займається льоном або коноплями, розсипають жмені насіння для птахів. Вважається, що це допоможе виростити хороший льон і зібрати багатий урожай. Інші продовжують проводити підготовку до посівних робіт. Знахарі проводять обряди і читають замовляння від багатьох хвороб і поганого ока.