Міжнародний день пам'яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі (International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade) весь світ відзначає щорічно 25 березня. Відповідна резолюція Генеральної асамблеї ООН № A/RES/62/122 вийшла 17 грудня 2007 року.

Головне завдання міжнародної дати — зберігати пам'ять про трансатлантичну торгівлю людьми та рабство, а також інформувати майбутнє покоління про причини і наслідки цих явищ.

Крім того, в цей день метою є донести до громади інформацію про небезпеку, яку несуть расові забобони. У зв'язку з цим, фахівці ООН створили навчально-просвітницьку програму, яка повинна контролювати навчальні заклади та громадські організації.

Трансатлантична работоргівля тривала близько 400 років і за весь час стала наймасовішим в історії людства насильницьким переміщенням людей на велику відстань.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За оцінками ЮНЕСКО, в ту епоху з Африки було вивезено 25–30 мільйонів чоловік. Невільників заковували в кайдани і доставляли в країни Північної і Південної Америки. За чотири століття дно Атлантичного океану перетворилося на загальну могилу мільйонів людей, що не пережили важкий шлях. Мільйони людей померли після прибуття в пункт призначення — від мук і непосильної рабської праці.

В цей день у багатьох країнах проводяться заходи, щоб вшанувати пам'ять мільйонів людей, які стали свого часу жертвами рабства. Учасники програми намагаються зрозуміти, ким були ці люди, як склалися їх долі, яку історію вони змогли залишити про себе.

Варто відзначити, що щороку заходи Дню присвячені певній темі, серед яких у різні роки були: «Розірвати завісу мовчання — вдарити в барабан», «Усвідомлення трагедії — шлях до подолання її наслідків», «Не мовчи – пам'ятай!», «Висловлення нашої свободи через культуру», «Вшанування героїв, що вижили», «Жінки і рабство», «Пам'ятай про рабство: вшанування спадщини і культури африканської діаспори та її коренів» та інші.