Іван Фірцак (Кротон) був визнаний найсильнішою людиною планети, гастролював з цирком і бився на рингу.

Фірцак народився в селі Білки, в Закарпатській області. Неймовірна сила була у нього ще з юності, адже він сам запрягав себе в плуг, бо йому було шкода корову, то принесе цю саму корову на руках додому. Цим він привертав до себе дуже багато уваги і батьки вирішили відправити його в Прагу. Там він працював на заводі і вантажником на вокзалі та особливо не хвалився своїми вміннями, тільки виконував норму всього лише за пів дня.

Одного разу він почув, як силач Вілет на вокзалі хвалиться, що він непереможний і тоді Іван вирішив переконати самовпевненого павича в зворотньому. У нього це вийшло і після того випадку життя Геркулеса кардинально змінилося.

Іван Фірцак

У 23 роки Іван Фірцак став чемпіоном з важкої атлетики, 70 разів перемагав у змаганнях з гирьового спорту, а у 28 років його визнали найсильнішою людиною на планеті. Але спорт не давав великих заробітків, і український силач вирішив спробувати свою силу в цирку. Долонею Іван прибивав дубову дошку 20-сантиметровими цвяхами, а потім зубами їх витягував. Вигинав серце з металевої арматури і робив багато інших цікавих трюків. Подивитися на це видовище приходив і президент Чехословаччини, і навіть королева Великобританії. Їй захотілося побачити українського силача на рингу з чемпіоном світу в суперважкій вазі Джоном Джексоном. Але ідея виявилася невдалою, оскільки Іван не розрахував свої сили і пробив боксеру грудну клітку. Джексон не витримав і викинувся з вікна.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Після цього випадку Іван Фірцак піддався нападу шанувальників Джона Джексона, які травмували голову спортсмена. Лікарі змушені були імплантувати золоту пластину в пошкоджену кістку черепа. В якості компенсації і визнання Івана Фірцака королева Англії подарувала йому чемпіонський пояс, манжети і шолом, прикрашений діамантами і рельєфним зображенням левів.

Боєць розірвав контракт із цирком, виплатив компенсацію і повернувся додому, де його чекало 8 дітей. На батьківщині, після встановлення радянської влади, НКВС конфіскував у легендарного Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії.

Фірцак навіть у старості не втрачав форми і міг підняти власний автомобіль, як згадує його онук. "...Мама розповідала, що він випивав сорокалітровий бідон зі сметаною за три рази... П'ятдесят варених яєць відразу з'їдав на сніданок. Різали гусака - і він всього його з'їдав на обід..."

Цікавим фактом є те, що одного разу атлет побився з односельцем, за що його посадили до в'язниці , але він утік, вирвавши ґрати руками.

Іван загинув через стару травму черепа. Пластина в його черепі постаріла і потребувала заміни. Рана під пластиною загнивала і лікарі не змогли йому вже нічим допомогти. Похований Фірцак в селі Білки, попрощатися з ним приїхало багато спортсменів. На сьогоднішній день про нього знято фільм, в його селі відкрито музей і навіть змонтовано пам'ятник, для котрого позував сам Вірастюк.

Нагадаємо, що українка пішла слідами Черчілля і принців, її чекали неймовірні випробування.
Раніше, портал Знай.ua повідомляв, що українка перемогла двадцять чоловіків і підкорила Антарктиду.

Також, Знай.ua писав, що в Україні виявили те, що переверне історію.