Березень - гаряча пора для вирощування розсади. Які овочі та зелень варто висівати прямо зараз, щоб отримати гарний врожай та що висівати в горшик, а щ можна у відкритий грунт.

На розсаду

Культури з тривалим вегетаційним періодом потрібно вирощування через розсаду. В іншому випадку вони просто не встигнуть визріти до початку збору врожаю.

розсада

Базилік

Друга половина березня і квітень найкращий час для посадки улюбленої ароматної рослини.

Базилік оюдить тепло, тому для гарного та швидкого проростання насіння необхідно забезпечити температуру повітря 23-28°C

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Варто враховувати, що розсаді базиліка потрібне гарне освітлення – не менше 10 годин на добу.

Висаджувати розсаду в грунт не раніше середини травня, коли минуть нічні заморозки.

Баклажан

Баклажани можна висівати на розсаду вже в кінці лютого і аж до середини березня. Ален не пізніше, інакше доведеться довго чекати цвітіння та врожаю.

Баклажани вимогливі до освітлення, тому без досвічування вам не обійтися – сіянцям необхідно 10-12 годин денного світла в добу.

Розсаду висаджувати в грунт слід через два місяці після сходів.

Брокколі

Цю рослину можна висівати прямо у відкритий грунт але не раніше червня. А якщо посіяти на розсаду у березні, то в перший літній місяць уже можете зібрати врожай.

Посів можна проводити з другої половини березня за другу половину квітня. Розсаду при цьому висаджують в травні.
Посів брокколі нічим не відрізняється від посіву будь-якого іншого виду капусти. Насіння заглиблюють на 1 см Після появи сходів рослини переносять в прохолодне місце, щоб не допустити витягування.

Капуста білокачанна

Білокачанну капусту висівають на розсаду в березні-квітні, а розсаду при цьому "переселяють" в грунт в травні. Врожай з рослин ранніх сортів (Грибовський, Діта, Золотоворітська, Червнева, Сюрприз і т. д.) можна зібрати вже в червні.

Насіння рекомендується заздалегідь підготувати. Для початку, – замочити в гарячій воді (близько 50°C) на 20 хвилин, а потім відправити в холодильник на 12 годин. Перед посівом грунт непогано продезінфікувати 1%-вим розчином перманганату калію або пролити окропом.

Відразу після появи сходів, розсаду переносять в приміщення з температурою 10-12°C.

Капуста брюссельська

Після посіву насіння брюссельської капусти у березні, на грядку переносять розсаду у травні. Приблизно через 2,5-3 місяці можна буде збирати врожай.

Зверніть увагу на те, що ця культура, як і інші види капусти, погано плодоносить в "тепличних" умовах. Щоб виростити міцну, здорову розсаду, вам доведеться підтримувати температуру 10-15°С.

Капуста савойська

Савойська капуста поки досить екзотична для середньої смуги, але насправді її агротехніка абсолютно не відрізняється від агротехніки її білокачанної "сестри".

Щоправда врожай чекати доведеться до вересня-жовтня.

Режим догляду за розсадою такий же, як і за іншими видами капусти. Єдиний важливий нюанс, який треба враховувати, – савойська капуста потребує хорошого зволоження, але швидко загниває при застої води біля коренів.

Капуста цвітна

Березень – час для посіву на розсаду ранніх сортів цвітної капусти (Амфора, Дачниця, Пурпурова, Снігова куля, Експрес і т. д.).

Посів та догляд – як за розсадою інших видів капусти з однією особливістю: поливати сіянці необхідно рясно, але нечасто – близько 1 рази в тиждень, після чого обов'язково провітрювати приміщення, щоб не допустити загнивання рослин.

Розсаду слід переносити на грядку через 45-50 днів після появи сходів.

Кольрабі

Насіння кольрабі висівають у березні-квітні, пікірують сіянці при появі першого справжнього листочка, а пересаджують на постійне місце в кінці травня – початку червня.

Відразу після того, як сходи проклюнулися, контейнери переносять в приміщення з температурою 9-10°С на тиждень, а в наступні дні до висадки в грунт (у фазі 3-4 листків) тримають при 16-18°C

Ріпчаста цибуля

Посів цибулі ріпчастої, як і порею слід проводити в першій половині березня.

Сходи з'являються приблизно через 3 тижні. Догляд за розсадою нескладний, слід регулярно зволожувати грунт.

В грунт розсаду цибулю пересаджують в травні.

Перець болгарський

Насіння болгарського перцю бажано протравити в 1%-ному розчині марганцівки, а потім проростити у вологій серветці на батареї.

Перець, як і баклажан, погано реагує на будь-яке "втручання" в кореневу систему, тому бажано висівати насіння відразу в індивідуальні ємності.

Селера

Селера можна сіяти протягом усього березня.

Розсада селери невибаглива і витримує навіть зниження температури на кілька градусів нижче нуля. На дно ящика обов'язково насипають шар дренажу, а зволожувати потрібно в міру.

Томати

Найскладніше у вирощуванні томатів – грамотно розрахувати час посіву, адже воно варіюється в залежності від скоростиглості сорту.

Найпростіше відштовхуватися від зворотного: вибрати приблизну дату, коли ваші кліматичні умови дозволять зібрати перший урожай, відлічити від неї кількість днів дозрівання, вказане на упаковці, і відняти ще 10-13 днів на появу сходів і адаптацію розсади.

Що сыяти у відкритий грунт наприкынцы березня

На початку весни прямо на грядку сіють холодоустойчивые культури, яким не страшні заморозки.

Грох

Цибуля-чорнушка

Моркву

Пастернак

Петрушка

Редис

Посадка у теплиці в кынцы березня

Шпинат

Салат

Пекінська капуста

Гірчиця

Кріп

Нагадаємо, фахівці склали посівник календар та показали українцям, як отримати щедрі врожаї.

Як повідомляв портал Знай.ua, дієтологи розповіли про цілющий сік, який містить рекордну кількість антиоксидантів.

Також Знай.ua писав про те, що дівчина на власному прикладі показала, до чого призводить веганство.