Останнім часом заробітчани з України перестали бути настільки цінними для Польщі співробітниками, адже тепер вони не єдині мігранти, які працюють на благо економіки цієї країни.
Про це повідомляє Politeka.
З кожним роком у Польщу на заробітки приїжджає все більше білорусів. За даними видання Deutsche Welle, якщо у 2014 році польська влада видали громадянам Білорусі 1591 робочих віз, то в 2018 році цей показник досяг 50 тисяч.

заробітчани
заробітчани

За інформацією автора дослідження "Міграція між Білоруссю і Польщею: тенденції і перспективи", академічного директора варшавського аналітичного центру EAST Андрія Єлісєєва, кількість запрошень для працевлаштування для білорусів з польської сторони зросла в 10-12 разів.
Як і українські заробітчани, білоруси вибирають будівельну галузь або ферми. Як правило, вони приїжджають до Гданська, Варшави чи Познані. Поки що на заробітки їздить значно більше чоловіків, але за даними представника Фонду їм. Стефана Баторія Кшиштофа Мрозека, число жінок з часом буде зростати.

Заробітчани
Заробітчани

Можна додати до цього списку також студентів з Білорусі, які навряд чи захочуть повертатися додому після того, як отримають польський диплом.
У той же час українці все частіше вибирають замість Польщі Німеччину. За інформацією польської газети Rzeczpospolita, зацікавлені у заробітчанах німці готові відкрити ринок праці для громадян країн, які не є членами Євросоюзу.

заробітчани
заробітчани

За словами самих заробітчан, у Польщі українцям легше через мову і менталітет, але в Німеччині можна заробити у три-чотири рази більше.
Згідно з оцінками компанії Work Service, з Польщі можуть виїхати до 59% українських заробітчан, що може сильно вдарити по економіці.
Раніше Знай.uа повідомляв, у мережі показали страшне життя українських заробітчан.
Також Знай.uа писав, для українських заробітчан хочуть ввести "карту трудового мігранта" і сформувати їх реєстру.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще