Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг оштрафували три облгази на 850 тисяч гривень і зобов'язали виплатити ці гроші українцям.

Річ у тому, що раніше в результаті перерахунку люди змушені були заплатити за блакитне паливо більше, пише видання "Хвиля".

Таке рішення стало результатом перевірки облгазів, яку призначили після того, як вони почали нараховувати платіжки з урахуванням "коефіцієнта привиди обсягу газу до стандартних умов". Ця дія регулятор визнав незаконним. Українцям повинні повернути кошти до 5 квітня.

"Зобов'язати операторів до 5 квітня 2019 року привести свої дії у відповідність до вимог чинного законодавства шляхом перерахунку платіжок побутових споживачів за період, що перевірявся в частині визначення фактичного обсягу споживання (розподілу) природного газу на підставі даних лічильників" - йдеться в повідомленні Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нині це рішення стосується трьох операторів: "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Київоблгаз", проте також проходять перевірки інших підприємств за такою ж процедурою.

Так, фактично якщо раніше сім'я отримувала платіжки з урахуванням коефіцієнта та оплачувала їх, облгаз зобов'язаний провести перерахунок і повернути гроші (вони будуть вважатися переплатою).

Самі ж облгази заявили, що за минулий період перелічені суми в платіжках вказали "для довідки". При цьому нібито компенсувати різницю повинна держава, а не споживачі.

"У нижній частині рахунків інформативно вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним судом незаконними. Сума боргу не підлягає сплаті, на неї не будуть нараховуватися пеня і штраф", - заявили в "Регіональній газової компанії".

Нагадаємо, що мільйони українців залишать без субсидій: куди поділися "живі гроші".

Раніше "Знай.ua" писав про офшори посеред Києва: депутати розповіли, як на землі для дитсадків відмивають гроші.

Також "Знай.ua" повідомляв про те, що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації.