Україна п'ять років тому підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Серед цілого ряду реформ наша країна найближчим часом має змінити і харчове законодавство.

Про це пише "Сьогодні".

Тепер влада повинна всерйоз взятися за покращення якості та безпеки продуктів харчування.

Норми, як в Європі

На 2019 рік в уряді заплановано багато змін, які зокрема, стосуються зміни харчового законодавства. Впровадження стандартів Євросоюзу – один із пріоритетних напрямків розвитку цієї галузі в Україні.

магазин

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Українська харчова промисловість – потужна галузь в АПК, але ми бачимо величезний потенціал для розвитку. Впроваджуючи нові стандарти і системи управління якістю на підприємствах, переходячи від експорту сировини до експорту готової продукції, ми забезпечуємо новий рівень конкурентоспроможності українських товарів, сприяємо розширенню ринків збуту і підвищуємо авторитет і імідж України в цілому", – зазначила Олена Ковальова, заступник міністра агрополітики.

Уже зараз харчова промисловість забезпечує п'яту частину промвиробництва України. Так, в минулому році реалізація продуктів харчування, в тому числі, напоїв, а також тютюнових виробів приніс 504 мільярди гривень або 20,1% в загальному обсязі реалізованої промислової продукції.

ринок

Щоб наблизитися до стандартів ЄС, зміни в Україні торкнуться не лише бізнесу, а й простих покупців. Так, вже набрав чинності закон, який забороняє використовувати маркування "еко", "біо" і таке інше. Адже заразці терміни використуються, як приманка в рекламних цілях і без належних сертифікатів.

Ще один важливий крок – зміна маркування продуктів. Раніше на багатьох товарах склад, алергени і терміни придатності прописувалися так, що знайти їх на упаковці було майже неможливо. Маркетологи вдавалися до різних технологій, щоб замаскувати ці дані, які зливалися на упаковці з загальним фотом, або були такими дрібними шрифтами, що мало хто міг зрозуміти, що написано. Тому зараз закон визначив чіткі норми, які захищатимуть українців від неякісних продуктів.

супермаркет

До того ж, до 20 вересня 2019 року всі оператори ринку харчових продуктів повинні впровадити на підприємствах систему, спрямовану на підвищення безпеки харчових продуктів. Ця система, в першу чергу, вплине на самих виробників, яким потрібно ретельніше стежити за якістю своєї продукції.

Нагадаємо, українці показали новий спосіб посадки картоплі, відео збирає сотні тисяч переглядів та захопливі коментарі.

Як повідомляв портал Знай.ua, найдоступніші раніше продукти тепер навіть не кожному пенсіонеру по кишені.

Також Знай.ua писав про те, що Росія заборонила експортувати бензин та нафтопродукти до України. Список поповнився новими видами товарів.