Олена Яковлева - мама трьох прийомних дітей. Їхня сім'я, якій і так довелося вибиратися з багатьох колотнеч, змушена була переїхати з окупованого Донецька до Києва. Але незважаючи на те, що їм довелося починати все з нуля, Яковлеви не сумують, не здаються і навіть активно допомагають іншим.

Спеціально для Clutch Олена розповіла про те, як їхня сім'я знайшла один одного, з якими складнощами їм довелося зіткнутися і які радісні моменти не дають зневіритися в людство, добро і любов.

Історія родини Олени Яковлевої

Як з'явилася Дарина

У моєму житті настав момент, коли я дуже захотіла дитину. Відносин на той момент у мене не було, народжувати від незрозумілого людини не хотілося, тому я вирішила вдочерити дівчинку років 3-4. Дитину молодшого віку брати не планувала, адже не хотіла йти в декрет. Так в моєму житті з'явилася Дарина.

У Службі у справах дітей мені підшукали дівчинку, призначили зустріч, але вона так і не відбулася - сказали приїхати через три дні. Весь цей час я молилася і в молитвах чітко побачила відповідь: це моя дочка.

Багато хто запитував мене, мовляв, тьохнуло щось всередині, коли побачила дівчинку? Ні, нічого не тьохнуло. Мені не сподобалося ім'я, не сподобався зовнішній вигляд, не сподобалося, як вона розмовляє. Але я була твердо впевнена, що це - моя дитина.

Спочатку Дарина майже не розмовляла, всього боялася, постійно плакала. У неї було багато діагнозів, які вимагали термінового лікування. Але ми змогли все це подолати. Завдяки постійній праці і допомоги моєї мами, яка переїхала на час до мене.

Я не присвячувала нікого в свої плани усиновлення, крім батьків, і дуже вдячна, що вони підтримали мою затію. Звичайно, я б взяла дитину в будь-якому випадку, але без їх допомоги мені було б набагато важче.

Толик і Віка

Через деякий час Дарина почала просити братика або сестричку, так що я вирішила усиновити ще одну дитину. Ми знайшли хлопчика трьох років, хотіли з ним зустрітися, але виявилося, що його вже всиновлюють. І тут мені подзвонили з притулку в Єнакієвому (Донецька область) і запропонували взяти брата і сестру.

Виявилося, що у дітей два місяці тому померла мама, батько відразу ж здав їх в притулок, і вони весь час плачуть, переживають, не можуть звикнути до інтернатної системи.

І я зважилася - ми з Дариною поїхали дивитися на дітей. Видовище було, чесно сказати, не для людей зі слабкими нервами. Якщо хлопчик ще виглядав нормально, то на дівчинку неможливо було поглянути без сліз. Вона важила 11 з половиною кілограм - і це в 5 років! Як однорічна дитина.

У неї не було передньої стінки зубів. Виявилося, що «люблячий» батько вирівнював їй зуби напильником. Вони всі були чорними, гнилими. І це далеко не повний список болячок.

Так що, коли я побачила Віку, у мене спрацювала жалість. Було ясно, що дівчинку треба терміново лікувати, тому я вирішила собі двоє дітей в сім'ю.

За ці 5 років, як я стала багатодітною мамою, ми зробили Віке п'ять операцій, але постійно спливають нові діагнози, і вже просто опускаються руки. Але я вірю, що разом ми впораємося з будь-якими труднощами.

Зараз у мене відчуття, що це мої діти, що я їх народила. У нас однакові звички, смакові пристрасті, ми всі ранні жайворонки. Більш того, коли спостерігаю за їх іграми і розмовами, я чую себе, свої інтонації, свої фрази. Ми стали по-справжньому рідними.
Донецьк-Київ

У 2014-2015 році мені з валізою речей і дітьми на руках довелося починати життя з чистого аркуша. Сказати, що було важко - не сказати нічого. Коли ми поїхали в Селідово (Донецька область), нам довелося жити в квартирі без холодної води і газу. Був тільки світло. Три маленьких дитини і немає води, для мене це була справжня перевірка на міцність.

Наші поневіряння по світу, в кінці кінців, привели нас до Києва, де ми зараз знімаємо квартиру. Сюди ж я забрала і батьків. Але, звичайно, свого житла не вистачає. Був би свій будинок, усиновила б ще двох дітей.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

Благодійність

Я завжди пам'ятаю про те, що є люди, яким довелося гірше, ніж мені, тому намагаюся допомагати в міру можливостей і долучати до цього дітей. Всією сім'єю ми беремо участь в проекті «Життєлюб».

Життєлюби обладнають будиночки, в яких роздають їжу інвалідам та одиноким людям похилого віку. І мої діти там працюють, коли випадає вільна хвилинка, а бабуся взагалі куратор будиночка на Дорогожичах. Ось недавно діти вчилися пекти млинці, а потім віднесли приготоване на роздачу.

Ми з дітьми ходимо на благодійні заходи, відправляємо гроші і речі в різні організації. Я сказала відразу: якщо вам хочеться подарувати щось нужденним, просто підходьте до мене, і я відправлю. Так що діти часто приносять свої іграшки, одяг, книги.

Років зо два тому я запропонувала Дарині три варіанти дня народження: або ми всі разом йдемо в розважальний центр, або даруємо їй подарунок, або виділені гроші відправляємо дітям в Сіру зону на великодні подарунки. Вона думала два дні, в результаті, вирішила відправити гроші. Ось так пожертвувала своїм святом заради 15 інших дітей.

Принципи виховання

Девіз нашого життя: «Що нас не вбиває, робить нас сильнішими». Я вчу дітей, що ми - донецькі, ми сильні, у нас все вийде, скільки б спроб для цього не довелося робити.

Я ніколи не лаю дітей за оцінки. Ну, принесуть «шість», і що? Будинки влаштовувати терор? Я вчу дітей, що школа - місце, де люди помиляються і вчаться. Для мене не важливі оцінки, для мене важливо, щоб діти навчилися жити, знайшли своє улюблене і прибуткова справа і були щасливі.

Я завжди прошу вибачення у дітей, якщо була неправа або несправедлива, і вчу їх, що дорослі теж можуть помилятися.

Ніколи не змушую займатися хобі. Вони пробують, потім кидають, починають щось нове, а я просто підтримую. Не розумію батьків, які намагаються реалізувати свої амбіції через дітей. Це ж їхнє життя, і тільки вони повинні вирішувати, чим їм займатися для душі.

Я відчуваю своїх дітей. Всі ці методики, прийоми не завжди працюють - у мене Віка, наприклад, взагалі йде проти системи. Але я приймаю моїх дітей такими, якими вони є, і підлаштовують методи і важелі впливу під них.

Я багатьом кажу: не виховуйте дітей - виховуйте себе. А діти все вважають і скопіюють з вас.

Для мене важливо, щоб діти знали, що вони - сім'я, і ​​не важливо, що ми різної крові. Ми повинні завжди бути один за одного горою, допомагати і підтримувати в будь-якій ситуації. Саме в цьому сила нашої сім'ї.