Щоб отримати безкоштовно медичні послуги, українці мають підписати декларацію з сімейним лікарем. Це передбачено медичною реформою. Наступним кроком реформи стане повна автоматизація медичної галузі, що передбачає отримання електронних рецептів та лікарняних.

Пацієнтам, які не уклали договорів з лікарями, буде надаватися невідкладна допомогу, а от для планового огляду потрібно все ж обрати лікаря. Крім того, з липня 2019, ті хто не має декларації з сімейним лікарем, буде платити за деякі аналізи та інші обстеження з власної кишені. Хто обрав лікаря, за його направленнями зможе безкоштовно отримати понад півсотні послуг, серед яких навіть дороговартісна діагностика. Про це повідомляє "Ехо".

лікарня

Які зміни вже відбулись

Нагадаємо, що медицина, зокрема і первинна ланка, працює за новим принципом: гроші йдуть за пацієнтом. Останній обирає для себе сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, а Національна служба здоров’я платить кошти за договором у той заклад, де працює медик і куди приходить лікуватись хворий.

прийом у лікаря

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Держава відвела рік для того, аби українці визначались із лікарями. Протягом цього періоду фінансування первинної ланки медицини відбувалось за двома реєстрами: зеленим — ті пацієнти, які підписали декларацію, і червоним — ті, хто ще не визначився.

Чого чекати в 2019 році

З 1 квітня Національна служба здоров’я припинила виплати за червоним списком. І первинка перейшла на нову модель оплати. У Нацслужбі вважають, що медзаклади, де з лікарями підписано достатньо декларацій, не відчують перехід. Інші центри ПМСД мають активніше працювати в цьому напрямку. Їм повинна допомагати місцева влада, яка з власного бюджету стимулюватиме медиків працювати в сільській місцевості.

Без декларації людина не зможе отримати і рецепт на "Доступні ліки2. З 1 квітня їх виписуватимуть через електронну систему лікарі первинки. І отримати такий рецепт може лише хворий.

Також сімейний лікар не зможе провести обстеження пацієнта та при необхідності виписати йому направлення до вузького спеціаліста. Лише надасть при необхідності невідкладну допомогу.

Е-лікарняні

Нові лікарняні листи для українців в електронному форматі дадуть змогу побороти корупційну складову в питаннях одержання таких довідок і зекономлять державі 2 мільярди гривень.

Реєстр буде давати всю інформацію з приводу звернення, лікаря і діагнозу пацієнта, щоб не було так, як зараз, – прийшла людина й одержала в Києві лікарняний лист, а потім поїхала в інше місто і знову звернулась до лікаря і має нову довідку. Щоб цей електронний реєстр запрацював, потрібно виключно рішення уряду.

Нагадаємо, Володимир Зеленський на дебатах з Петром Порошенком висловився про медичну реформу.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, умови в дитячій лікарні не на жарт розлютили українців.

Також портал Знай.ua писав, що за ці медичні послуги тепер українці заплатять з власної кишені.