Сьогодні трансплантація у нас "діє" на тимчасовому законі — без необхідних спеціально навчених лікарів-координаторів і без бази даних. Новий закон має змінити підхід до таких операцій.

Законопроект, який підтримали парламентарі в лютому 2019 дозволяє споріднену трансплантацію. По суті, цей додатковий законодавчий акт розблокує трансплантацію в Україні, - передає ZN.UA

операційна

Закон України про посмертне донорство (№ 2427-VIII, прийнятий у травні 2018 року) не зміг вступити в силу з 1 січня 2019 р. через відсутність інформаційної системи трансплантації та електронного реєстру донорів і реципієнтів.

операція

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Повернутися до закону, який би дозволив проводити трансплантацію органів від донорів, парламентарі планують не раніше 2020 року. А до цього часу, за інформацією джерела, в Україні має бути створено електронну базу даних лікарень, потенційних донорів і реципієнтів.

пацієнт

"Повинні пройти спецнавчання нинішні анестезіологи-реаніматологи. Вони і стануть тими трансплант-координаторами, на яких буде лежати відповідальність за пошук потенційних донорів, внесення потрібних даних в систему, організацію отримання, зберігання і транспортування органів, розмови з родичами і т. п. Ці програми навчання вже працюють", - відзначає експерт.

Нагадаємо, українці на власному досвіді показали, як працює електронний рецепт на ліки.

Як повідомляв портал Знай.ua, чиновники нагадали про необхідність підписання декларації з сімейним лікарем, інакше лікування українцям влетить в копієчку.

Також Знай.ua писав про те, що ще одне нововведення планується в рамках другого етапу медичної реформи.

Дивіться: Уляна Супрун та її медична реформа в Україні