Українська парламент у другому читанні прийняв законопроект про "забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д." Саме тому варто розповісти про головні нововведення.

1. Єдиною державною і офіційною мовою в Україні є українська мова. Однак за публічну неповагу мови та ігнорування закону вам, швидше за все, нічого не буде. Норму, яка б прирівнювала публічну неповагу мови до наруги над державними символами і вводила б штраф до 6,8 тис. грн і аж до тюремного ув'язнення до 3 років, депутати прибрали перед другим читанням.

2. Відповідно до законопроекту, українською мовою повинні володіти всі представники центральних органів виконавчої влади України та АР Крим, народні депутати (але перед другим читанням депутати зробили виняток для спікера, першого віце-спікера і віце-спікера Верховної Ради, прибравши їх з переліку), судді, прокурори, адвокати, нотаріуси, медпрацівники, вчителі. Всі засідання, заходи, робоче спілкування в органах влади, включаючи Крим, державних і комунальних заходи повинні проходити українською.

Акція на захист мови
Акція на захист мови

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

3. Мовні вимоги до членів уряду, високопоставленим чиновникам, народним депутатам визначатиме Національна комісія зі стандартів державної мови, а тестувати їх на відповідність – Центр української мови.

4. У державних дитячих садочках мовою викладання є українська, в приватних можуть бути інші варіанти. Така ж ситуація і з освітою в школах. Що стосується вузів, то викладання має вестися українською мовою, але допускається проведення лекцій однією з мов ЄС.

5. В театрах, кінотеатрах має звучати українська мова.

6. Засоби масової інформації теж переходять на українську мову. При цьому депутати на 30 місяців (2,5 роки) відтермінували норму, якою зобов'яжуть видавців друкованої преси видавати 50% накладу українською мовою для національних видань і на 60 місяців — для регіональних видань.

7. У книжкових магазинах має бути на прилавках не менше 50% продукції українською мовою.

8. Сайти і сторінки в соцмережах компаній, що продають товари в Україні і зареєстрованих в Україні, повинні бути українською мовою.

9. Вводиться нова посада - мовний омбудсмен. Мовний інспектор зможе витребувати документи або їх копії та іншу інформацію, в тому числі з обмеженим доступом.

10. Законопроект передбачає і створення інституту мовних інспекторів, які дотримуватимуться чистоти мови в своєму регіоні.

11. Всі бажаючі отримати українське громадянство повинні скласти іспит на знання української мови.

Нагадаємо, їм буде заборонено: Зеленського попередили про несподівані наслідки закону про мову.

Як повідомляв Знай.uа Ольга Сумська жорстко висловилася про мовний закон.

Також Знай.uа писав, київські пам'ятники отримають 3D-моделі: подробиці.