Українська вишиванка, мабуть, найкрасивіше і незвичайне національне вбрання в усьому світі. Вона вражає своєю красою і багатством.

Та вишиванка - не просто елемент етнічної одягу, це ціле багатство нації, яке несе у собі глибинний смисл. Вишиті орнаменти таять в собі зашифроване послання наших предків, які використовували вишиванку в якості оберега.

Тому перш, ніж придбати собі вишиту сорочку чи взятися самому за вишиття, варто усвідомити, що символіка візерунків має велике значення.

Що ж означають кольори та візерунки на українській вишиванці


Навіть колір має значення

Червоний колір вишиванки символізує щастя, любов, достаток і веселощі. А надягали такі сорочки молоді дівчата, які приносили своєю красою радість оточуючим.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще


Білий - колір радості і світлих подій, тому вишиванки в таких тонах вважаються святковими.

Чорна вишиванка символізувала скорботу і горе. Наші предки одягали її на похорон, але в деяких регіонах сорочки з чорною вишивкою носили літні чоловіки. Також існує думка, що чорний колір вишиванки - символ родючості і продовження роду.

Небесно-сині кольори - символ непорочності, тому найчастіше їх одягали дівчата ще до заміжжя. А насичені сині кольори вважалися найсильнішими оберегами людини. Жовтий - захищає третю чакру - сонячне сплетіння, центр життєвої енергії.

Що означають квіти і рослини на вишитій сорочці

Квіти в українській символіці можуть також послужити оберегом. Такі орнаменти виглядають красиво, але все не просто так.


Калина

В калині закладений глибокий сенс - це символ материнства, де кущ - мати, а ягоди - діти. Раніше такі сорочки носили виключно заміжні жінки. Дітям і молодим дівчатам калину на сорочках не вишивали.

Мак

Мак вважається надійним оберегом, що захищає від негативних сил і пристріту сім'ю і домашнє господарство. Червоний колір його квіток означає пам'ять про загиблих у боях родичів. Орнамент з маками на вишиванці молодої дівчини може означати, що в її родині є загиблий воїн, пам'ять про якого вона обіцяє зберігати вічно.

Виноград

Такий орнамент дуже популярний у вишивках північній і центральній Україні. Він більше властивий рушникам, але нерідко зустрічається і на вишиванках. Символ винограду позначає красу і радість сімейного життя, щастя від її поповнення.

Листя або гілка дуба

Дуб за старовинною слов'янської міфології є священним деревом язичницького бога-громовержця Перуна, тому він символізує чоловічу енергію, життєву силу, активний розвиток.

Що зашифровано в геометричних орнаментах



Всього в українській вишивці існує три види фігур: геометричні, рослинні та зооморфні (тварини).

Ромб з крапкою всередині - вінчальна символіка для нареченого і символ родючості. А для наречених на сорочках або сукнях вишивали хрестик або буква Х (символ врожаю).

Також до жіночих відносяться прямі лінії, змійки, знаки води у вигляді спіралі або хвиль. Все це вважається символом родючості і материнства.

Нагадаємо, 16 травня українці святкують Всесвітній день вишиванки.

Як повідомляв портал Знай.ua, українські аксесуари не лише прикрашали, а й лікували.

Також Знай.ua писав, на День вишиванки можна виглядати приголомшливо: що в тренді цього року