У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола Іоана Богослова. Інші назви свята: «Іван Довгий», «Іван-градобйй», «Пшеничник», «Посів». Довгим свято назвали за те, що всі роботи, які здійснювалися в цей день починалися з самої зорі і тривали до темряви.

Сьогодні потрібно помолитися Іоанну Богослову, щоб захистив від отруєнь. Тому що є переказ, що під час переслідування християн Іоана заарештували і засудили до смерті через келих з отрутою, але він на нього не подіяв, і тоді його заслали на далекий острів, Іоанн прожив багато років.

Раніше наші предки в цей день сіяли пшеницю, яку потім продавали і платили нею податки. Тому дуже хотіли, щоб вона дала хороший врожай, навіть спеціально молилися. Полю слід було принести частування – спечений коровай з пшеничного борошна. У поля потрібно було попросити дати більше зерна, а коровай нікому не дарували, тільки першому жебракові віддавали.

Народні прикмети на 21 травня

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Сьогодні слід спекти обітний пиріг і пригостити ним бідняка, подорожнього або жебрака. Літнім людям потрібно вийти на дорогу, помолитися, щоб попалася людина, з якою можна розділити хліб. Якщо така з'явиться це буде хороший знак, а якщо ні, то хліб не їдять, а віддають птахам. Пироги потрібно роздати всі, в будинок з ними не можна заходити, бо тоді вважається, що Бог за щось розгнівався і відмовив у можливості зробити добру справу.

А якщо вдома хтось хворіє, для нього теж потрібно спекти спеціальний пиріжок з сиром з молока рудої корови. Зверху нього випікають хрестик. Тоді хворий піде на поправку.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.