Перший віце-президент Асоціації платників податків України Юрій Атаманюк прокоментував останні зміни податкового кодексу та поділився думками про те, яким чином вони можуть вплинути на вітчизняний бізнес.

Юрій Атаманюк

"Тут я пошлюся на соціологічне дослідження бізнес-середовища Інститутом економіки. З'ясувалося, що, на думку 50% опитаних, ситуація в країні погіршилася, а умови для ведення бізнесу є неприйнятними. Проблема в тому, що уряд намагається залатати дірки в бюджеті шляхом введення нових податків: на депозити, нерухомість, автомобілі, пенсії (це взагалі ноу-хау в історії економіки), акцизу на пиво, військового збору, збільшення ставки оподаткування фізосіб, додаткового податку на імпорт, збільшення акцизів", - пояснив Атаманюк.

Податки в Україні
Податки в Україні

Експерт додав, що цьогоріч він нарахував 11 таких нововведень, які погіршують життя кожної конкретної родини.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Наприклад, із заслуженого шахтаря почали збирати податок на пенсію. Якщо він поклав свої заощадження на депозит, з цього теж необхідно заплатити податок. Купили крупнолитражный автомобіль - теж заплатить податок. При цьому кожне з нововведень - сумнівне з точки зору економічного ефекту. Таке відчуття, що автори податку на депозити мислили так: підрахували суму депозитів фізосіб по всій країні, порахували прибутковий податок на них і вирішили, що до кінця року отримають такий обсяг додаткових надходжень до бюджету. Але в результаті отримали відтік депозитів, відтік з банківської середовища і, як наслідок, охолодження економіки", - констатує Атаманюк.

Експерт пояснив наслідки податкових "ноу-хау" - ті гроші, які працювали і створювали додану вартість, податок на прибуток, робочі місця, пішли з економіки разом з потенційним податком на ці депозити.

Нагадаємо, ВГО "Асоціація платників податків України" під керівництвом Президента Грігола Катамадзе звернулася до громади Королівства Нідерланди із закликом проголосувати за підписання Угоди про Асоціацію ЄС з Україною на референдумі 6 квітня.

Як повідомляв раніше Знай.ua, 16 травня 2019 р. НДІ фіскальної політики було проведено ІІ науково-практичний круглий стіл "Протидія мінімізації сплати податків: світовий досвід та практика України".

Також Знай.ua писав про те, що для малого бізнесу в Україні збираються змінити податкові правила.