Всі ми звикли, що на батьківських зборах вчитель розказує, які ваші діти погані, обговорює їхні оцінки, все це в присутності інших батьків, ви чуєте, на що цього разу здати гроші. така ситуація мало кому подобається. А чи потрібні взагалі ці збори та як можна вирішувати проблемні ситуації більш цивілізованим шляхом?

Як провести їх максимально безконфліктно і якою є альтернатива, розповідають психологи, - пише "Українська правда".

ЯК ПЕРЕЖИТИ СТАНДАРТНІ БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ

Найперше і найважливіше на що наголошують психологи, якщо у вашій школі досі відбуваються класичні батьківські збори, слід навчитися проводити їх максимально безболісно.

Деякі питання колективно вирішити легше, тому важливо зберігати дружню обстановку, а спірні питання краще вирішувати шляхом голосування, а не галасування.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На початку зборів можна проговорювати принципи, які полегшують сам процес обговорення

Наприклад, пояснює експертка, домовтеся:

  • вислухати тих, хто хоче щось сказати;
  • розмовляти за темою;
  • говорити по одному, бо коли всі говорять, нічого не чути;
  • піднімати руку, якщо є що сказати, щоб інші побачили це.

БІЛЬШІСТЬ БАТЬКІВ НЕ ХОДЯТЬ НА ЗБОРИ НЕ ТОМУ, ЩО НЕ ПІКЛУЮТЬСЯ ПРО ДИТИНУ

Батьківські збори, як і будь-які групові дискусії, потребують певного, нехай і неформалізованого, регламенту.

У відсутності правил взаємодії збільшується рівень і тривоги учасників.

Коли процедура прозора і зрозуміла, такі виступи не мають викликати спротиву, адже цього можна очікувати.

Як правило, крім дійсно важливих питань, які мають вирішити в колективі, обговорюють індивідуальну успішність, психологічні аспекти окремої дитини, діагнози тощо. Мало кому з батьків хотілося б, щоб чиюсь дитину критикували чи висміювали при всіх. Часто батьки, почувши про погану поведінку чи низькі оцінки, вдома можть покарати дитину, а це потім позначається на психологічному здоров'ї дітей.

Можна ввічливо зауважити, що це конфіденційна інформація і все це потрібно обговорювати з учителей поза загальними зборами.

Сьогодні саме вчителі ініціюють скасування батьківських зборів, тим більше, що технічні можливості дозволяють зв'язатися з батьками та розповісти та показати, що не так.

"Не знаю, як у селах, а в місті особливого бажання йти на збори у батьків немає, бо, як правило, робочий день ненормований. Поки доберуться додому, вже сьома, а то й восьма година вечора.Проводити збори за присутності 50% батьків не бачу сенсу, – розповідає вчителька початкових класів Валентина Олійник.

За її словами, виручає Viber:

"Всю важливу інформацію пишу батькам там, туди ж кидаю цікаві статті з психології та різні цікавинки. Якщо є потреба, запрошую на зустріч групами. А конкретно про дитину говорю персонально", - додає педагог.

Юрист і співзасновник громадської організації "Батьки SOS"Роман Бондаренконалаштований радикально і вважає, що батькам не слід ходити на збори і навіть видалитися зі всіх онлайн-чатів.

За словами фахівця, баьки мають право не ходити на ці збори, а вчитель не може вимагати їхньої пристуності.

Як підкреслив юрист, дитину у першу чергу відвели до навчального закладу за знаннями. А про успіхи та поведінку має говоритися персонально та конфіденційно.

Нагадаємо, у Києві засудили вчителя-злочинця.

Як повідомляв портал Знай.ua, як дізнатися свої результати ЗНО, не встаючи з дивану.

Також Знай.ua писав про те, що школяр зі зброєю в руках взяв у заручники цілий клас.