У неділю, 26 травня, відзначається народне свято Ликерія Комарница. Православні християни у цей день вшановують пам'ять двох святих: мучениці Глікерії і праведної Глікерії Новгородської.

Історія

Мучениця Гликерія жила у II столітті у Троянополі під час гонінь на християн при імператорі Антоніні. Вона була сиротою і кожен день ходила у храм. У день святкування Зевса вона увійшла в язичницький храм з хрестом на лобі. Завдяки молитві Глікерії Бог послав блискавку в ідола і той розбився.

За це дівчину побили і замкнули у в'язниці. В ув'язненні до Глікерії приходив ангел: заліковував рани і приносив їжу. За свою віру Гликерія пережила страшні муки: її кинули в піч, зняли скальп і замкнули у в'язниці, але ангел знову її зцілив. На Глікерію нацькували левицю, але та лягла біля ніг мучениці. Лише коли свята сама попросила Бога забрати її до себе, вона загинула.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Друга свята, якій присвячено цей день – Гликерія з Новгорода. Дівчина померла в юному віці, і коли через півстоліття її тіло витягнули з землі, воно виявилося недоторканим. Після урочистого положення останків у церкві святих Флора і Лавра біля них в той же день почалися чудесні зцілення. Це послужило причиною канонізації святої.

Традиції та обряди

У цей день слов'яни садили у землю першу гречку, яку називали "маївка". Хоча вона приносила поганий урожай, її основна користь була у квітах, які служили для бджіл і птахів.

Чоловіки працюють на полях з ранньої зорі до пізнього вечора. Жінки носять їм у лукошках обіди.

Прикмети

Багато комарів – до хорошої погоди.

Хмари комарів – буде багато вівса і трави.

Мало комарів – травень без дощів пройде.

Нагадаємо, у Православній церкві України заборонили архієреїв і кліриків балотуватися у народні депутати і обіймати посади у місцевих органах влади.

Раніше Знай.uа повідомляв, відразу кілька західних областей України опинилися в полоні "великої води". Через паводки Закарпаття буквально пішло під воду.

Також Знай.uа писав, на Дніпропетровщині людей налякали комахи величезних розмірів, їх дуже багато і вони є скрізь.