У неділю, 26 травня, відзначається народне свято Лукерья Комарниця. Православні християни у цей день вшановують пам'ять двох святих: мучениці Глікерії і праведної Глікерії Новгородської. Комарницею день називається через велику кількість прикмет, пов'язаних з цими комахами.

У народі цей день вважався дуже сприятливим для посіву гречки. Слов'яни садили першу гречку, яку називали "маївка". Вона рідко давали хороший урожай, проте, її основна користь була для бджіл і птахів.

За повір'ям, у цей весняний день з теплим вітром прилітають мошки і комарі. У народі вважалося, що комарів приносить теплий вітер навесні, а восени забирає холодний. Лише після того, як з'являться комарі, можна сіяти жито.

Слов'яни на Лукерью Комарницю заговорювали зуби так, щоб вони ніколи не хворіли. Для цього потрібно знайти дупло в дереві, відламати сучок, який ближче за все до нього розташований. На сучок тричі читають замовляння: "Місяць на небі, черв'як у дереві, щука у воді, а зубний біль у дуплі. Нехай у мене, раби Божої (ім'я), зуби не болять, ясен не кров, не горять і не ниють. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Після цього його три рази прикладають до хворого зуба і кладуть назад у дупло.

Прикмети на 26 травня

  • Якщо у цей день з'явилися комарі, то влітку буде багато ягід.
  • Великий комар – до доброго року.
  • Багато комарів – до дощу і хорошому вівса.
  • Мало комарів – вівса і трави не буде.
  • Комарі в'ються – до теплих і сонячних днів.
  • Чоловік, який вбив комара, позбавиться від сорока гріхів.
  • Багато мошок – готуй під гриби лукошки.
  • Часто ластівки і стрижі літають – до тепла.
  • Сон з 25 на 26 травня не небезпечний. Сновидіння, побачене вдень 26 травня, швидше за все, порожнє.

Нагадаємо, у Православній церкві України заборонили архієреїв і кліриків балотуватися у народні депутати і обіймати посади у місцевих органах влади.

Раніше Знай.uа повідомляв, відразу кілька західних областей України опинилися в полоні "великої води". Через паводки Закарпаття буквально пішло під воду.

Також Знай.uа писав, на Дніпропетровщині людей налякали комахи величезних розмірів, їх дуже багато і вони є скрізь.