У неділю, 26 травня, відзначається народне свято Лукерья Комарниця. Православні християни у цей день вшановують пам'ять двох святих: мучениці Глікерії і праведної Глікерії Новгородської. Комарницею день називається через велику кількость примет, пов'язанних з цими комахами.

комарі

За переказами, на Лукерью з'являються комарі. У народі вважалося, комах приносить теплий вітер навесні, а восени холодний вітер відправляє їх на південь. Існували також народні прикмети, пов'язані з комарями:

  • Багато комарів – до хорошої погоди.
  • Хмари комарів – буде багато вівса і трави.
  • Мало комарів – травень без дощів пройде.
  • Якщо на Лукерью багато комарів — готуй по ягоди коробів; якщо багато мошок — готуй по гриби козуби.

Люди на полі

Стародавні слов'яни вважали, що у період з цього свята до літнього сонцестояння заборонено вбивати комарів, тому що на місці одного з'явиться ціла дюжина. Якщо ж убити комаха після сонцестояння - комариное плем'я поменшає на дюжину.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Крім того, що поява комарів віщувала потепління, комахи віщували, чи буде дощ: "Комарі запищали — запасайся плащами". Комарі також допомагали людям у сільській місцевості зрозуміти, яким буде врожай: "Багато комарів — бути вівсу сильному, а врожаю багатому, а якщо комарів мало, не чекай ні вівса, ні трави, все одно не вродять".

дівчина

У цей день слов'яни садили у землю першу гречку, яку називали "маївка". Хоча вона приносила поганий урожай, її основна користь була у квітах, які служили для бджіл і птахів.

Нагадаємо, у Православній церкві України заборонили архієреїв і кліриків балотуватися у народні депутати і обіймати посади у місцевих органах влади.

Раніше Знай.uа повідомляв, відразу кілька західних областей України опинилися в полоні "великої води". Через паводки Закарпаття буквально пішло під воду.

Також Знай.uа писав, на Дніпропетровщині людей налякали комахи величезних розмірів, їх дуже багато і вони є скрізь.