У неділю, 2 червня, в Україні відзначається народне свято Тимофій Грядочник. Воно пов'язане з безліччю традицій і прикмет.
Вважалося, що святий Тимофій, якого шанують у цей день був великим любителем овочів, а особливо огірків. Саме тому свято часто асоціюють з огірками.

У північних частинах Русі цього дня починали висаджувати цей овоч, тому існувала відповідна приказка: "Прийшов Тимофій — сій огірки скоріше". За традицією, господині вставали рано вранці і йшли на город так, щоб їх ніхто не бачив. Засівати грядку слід було у повному мовчанні.
У південних частинах, де до свята вже сходили перші огірки, господині зривали найкрасивіший та закопували його на початку грядки. Вважалося, що завдяки цьому урожай виросте дуже багатим.

Якщо господиня помічала, що огірки починали в'янути, грядки слід було полити святою водою і перехрестити.
На Русі ставилися до огірків дуже трепетно, і робили все, щоб поліпшити їх смак. Вважалося, що овоч потрібно охороняти від сонячного проміння: "Коли сонечко багато променів огіркам шле – огіркам багато гіркоти прийде".

Приказки:

- Як довго у цей день іде дощ, стільки ж утримається сонячна погода влітку.
- Якщо на Тимофія Грядочника ллє злива, значить, через 6 місяців того ж числа буде сильний снігопад.
- Якщо 2 червня сонце зійде у ясному небі, багатого урожаю огірків не буде, а от якщо в хмарах, то огірків буде стільки, що їх нікуди буде дівати.
- Багато шишок на ялині – до достатку агрусу і огірків.
- Вважається доброю прикметою і знаком, якщо під час посадки огірків дзвінко співає півень, а особливо добре, якщо він прокричить не менше трьох разів.

Нагадаємо, у Дніпрі розгорівся скандал після того, як священик Української православної церкви не захотів причащати дитину, хрещену в Православній Церкві України.

Раніше Знай.uа повідомляв, вчені зробили замах на святиню і фактично "воскресили" Бога, зробивши у лабораторії достовірну тривимірну модель Ісуса Христа.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Також Знай.uа писав, уряд затвердив нову редакцію Українського правопису. Так, зокрема, слова "Бог", "Трійця" будемо писати з великої літери, а святий апостол, мученик – з маленької.