Старий Новий рік відзначають в ніч з 13 на 14 січня. Цее незвичайне і унікальне свято виникло у зв'язку з переходом на новий стиль календаря. Багато хто думає, що його відзначають лише в пострадянських країнах. Насправді ж, старий Новий рік зустрічають і в Європі. А це відмінний привід відправитися в подорож.

Швейцарія

Жителі кантону Аппенцель на свято одягають костюми демонів – штани і куртки зі шкур, дзвіночки і маски. Мета цього маскараду – відлякати злих духів і нечисту силу. Найчастіше швейцарці вітають один одного зі Старим Новим рік за склянкою пряного гарячого глінтвейну.

Сербія

Тут це свято має назву Сербський Новий рік або Мале Різдво. Він співпадає з Днем святого Василя. Це визначає особливості і характер свята. Серби готують васіліци – круглі пироги, виготовлені з кукурудзяного тіста, з додаванням каймаку – вершками, по консистенції нагадують сир. Іноді також готують попареницю. Нерідко жителі країни вносять в будинок так званий "бадняк" – одне з двох полін, які були заготовлені ще в Святвечір.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Великобритания

На заході країни в валлійської громаді Уельсу відзначають свято Хен Галан. 13 січня дорослі відправляються з друзями і родичами в місцеві сільські паби. Головним напоєм свята є домашнє пиво. А діти в цей день колядують і отримують за свої старання гроші та солодощі.

Румунія

В цій країні старий Новий рік – суто сімейне свято. Тому його відзначають будинку у затишному колі родичів. На стіл подають незвичайні пироги з сюрпризом. Всередині можуть перебувати колечка, монетки, гіркий перець і інша несподівана начинка. Такі сюрпризи символізують майбутнє.

Як ви бачите, традиції неймовірно різні. Дізнатися про них ще більше цікавої інформації можна, відправившись на святкування в одну з цих країн.

"Знай.uа" писав про те, як зустрічали Новий рік у різних країнах світу

А також про історію, традиції і заборони старого Нового року

Нагадаємо: найкращі привітання у листівках на старий Новий рік