У справі отруєння колишнього розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії мало не щотижня з'являються нові факти.

Нещодавно виявилося, що протягом останніх кількох років він міг співпрацювати з іспанською розвідкою – саме ця країна перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом, повідомляє Politeka.


Отруєння Скрипалів: нові подробиці у справі постраждалого від "Новичка"


Європейські чиновники стверджують: Скрипаль точно не жив в ізоляції, як припускали раніше, він продовжував надавати інформацію розвідникам в Чехії і Естонії, а також в Іспанії.


За даними The New York Times, це яскрава паралель між ним та екс-розвідником ГРУ Олександром Литвиненком, який помер в Лондоні в 2006 році після отруєння радіоактивним ізотопом полонію. Він притягувався до кампанії по боротьбі з учасниками російської організованої злочинності.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще


Займаючи посаду полковника розвідки РФ, в середині 1990-х років Скрипаль працював в Мадриді під прикриттям в якості військового аташе в російському посольстві.Також був завербований британською розвідкою як шпигун, це спричинило за собою ланцюг глобальних подій: його арешт в 2004 році, звільнення з обміну шпигунами зі США, в 2010 році переселення в Англію.


В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено. В роки після переселення в Англію Скрипаль жив відкрито в місті Солсбері, та наприкінці 2012 року був у Празі.

У кожній з поїздок, які були організовані і схвалені британською службою зовнішньої розвідки МІ-6, він розповів про російській розвідці і, можливо, надав інформацію, яка привела до вигнання російських шпигунів під прикриттям. Втім, Іспанія - це особливий випадок, з часу розпаду СРСР країна була притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників, деякі з них пов'язані з Кремлем.

Те, що Скрипаль продовжував візити до Іспанії було підтверджено нинішнім високопосадовцям особою.

В той же час іспанські прокурори і слідчі поліції визнали що співпрацювали з Литвиненком, експертом по російської організованої злочинності, який втік до Англії після публічної сварки з Володимиром Путіним, коли він був директором Федеральної служби безпеки. Адвокат сім'ї стверджував, що він також був агентом іспанського розвідувального агентства і планував відправитися в Іспанію, щоб передати докази можливих зв'язків між Кремлем і російськими діячами організованої злочинності. Його вбили, до речі, задовго до виїзду з країни.


Дивіться: Імена двох росіян причетних до отруєння Скрипалів назвали у Великій Британії


Нагадаємо, Великобританія поки не збирається вводити нові санкції проти Росії після отруєння двох своїх громадян у Еймсбері.
Як повідомляв Знай.ua, стало відомо, хто насправді стоїть за отруєнням Скрипалів.
Також Знай.ua писав, у мережі з'явилося відео, на яке потрапили, за твердженням британської влади, співробітники російського ГРУ Олександр Петров і Руслан Боширов, які отруїли нервово-паралітичниою речовиною екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля.