Даля Грібаускайте розчарована діями ООН. Про це заявила глава литовської республіки, виступивши на 73-й Генасамблєї ООН.

Президент Литви не розуміє чому організація, створена регулювати конфлікти по всьому світу - не діє. За останні 10 років жоден військовий конфлікт не був вирішений за допомогою ООН. Ці показники говорять самі за себе. Грибускайте сподівається отримати відповіді, закликавши громадськість змусити ООН пояснити свою бездіяльність.

"Майже в усіх великих кризах останнього десятиліття - від Сирії до України, від М'янми до Ємену - Рада Безпеки ООН не змогла зіграти важливу роль", - сказала політик.

Організації, покликані знищувати зброю масового знищення, "беззубі проти диктаторів, які розробляють ядерну зброю і застосовують хімічну зброю проти цивільних", продовжила вона.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Президент Литви нагадала, що щоб запобігти повторенням війни було створено багатосторонні інститути, щоб вони охороняли політичну незалежність і територіальну цілісність, проте, коли світ зіткнувся з такою кризою, ці інститути виявилися нездатними діяти й залишалися безсилими сторонніми спостерігачами.

"Хотілося б вірити, що наші багатосторонні інститути, включаючи ООН, досить сильні, щоб протистояти агресії і неповазі до міжнародного права", - сказала вона, додавши, що іноді реальність зовсім інша.

Політик зазначила, що світ став більш крихким, інститути руйнуються, замість того, щоб захищати від сили й економічних потрясінь. При цьому вона уточнила, що створені інститути, які не ідеальні, бюрократичні та непідзвітні, треба удосконалювати й адаптувати до нових реальностей.

Даля Грібаускайте закликала політиків почати діяти, не ховатися за чужими спинами, створювати нові важелі регулювання міжнародних конфліктів. Чи прислухаються до президента Литви глави інших держав, чи підтримають такий заклик поки невідомо. Але можна сказати початок закладено, зерно посіяно і воно проросте.

"Знай.ua" повідомляв раніше: погано поводиться: Трамп влаштував бойкот Трюдо просто на Генасамблеї ООН.

"Знай.ua" писва по темі: Дуда наплів ООН, чим небезпечна Україна.