У Міністерстві оборони в минулу суботу, 6 жовтня, відбулася секретна нарада у зв'язку з гучними провалами російської військової розвідки в США, Великобританії, Нідерландах та Чорногорії.

Про це йдеться в розслідуванні центру "Досьє".

Як стверджують джерела, серед різких оцінок роботи працівників управління (ГУ, колишнє ГРУ) Генштабу ЗС РФ звучали "дрімуча некомпетентність", "безмежне нехлюйство", "дебіли" і "ще б будьонівки наділи". Співрозмовники центру не виключають, що скоро будуть прийняті кадрові рішення з відставкою генералів.

У провалах розвідки, зокрема, звинуватили працючого під прикриттям посольства РФ в Нідерландах полковника ГРУ Костянтина Бахтіна, який опинився близьким другом підозрюваного британськими властями в отруєнні в Солсбері колишнього співробітника спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії Руслана Бошірова, якого журналістська група Bellingcat вважає полковником ГРУ Анатолієм Чепігою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За словами джерела центру "Досьє", на нараді в штаб-квартирі ГРУ (в / ч 45807, на сленгу розвідників "Акваріум") були проаналізовані дії всіх груп, спрямованих проводити диверсії і спецзаходи за кордоном.

Як уклало керівництво, розвідники і їх командири не дотримувалися елементарних основ нелегальної і агентурної роботи, спілкувалися між собою за телефонними номерами, зареєстрованим в Московському регіоні, а самі бесіди з подробицями завдань вели практично у відкриту.

Найбільше на засіданні лаяли кібердіверсантів, які намагалися зламати комп'ютерну мережу Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі.

Минулого тижня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд заявила, що влада країни ще в квітні вислали чотирьох росіян, підозрюваних у спробі кібератаки на сервери ОЗХЗ. За її словами, поліція затримала на місці злочину чотирьох росіян, які мали при собі дипломатичні паспорти на ім'я Олега Сотникова, Олексія Моренця, Євгенія Серебрякова і Олексія Мініна.

При затриманні Моренець намагався розбити свій телефон, а під час огляду у нього виявили квитанцію на поїздку на таксі в аеропорт Шереметьєво від Несвижського провулка, де розташований комплекс будівель Міноборони РФ, в тому числі в / ч N26165, в якій він служить. Усіх чотирьох росіян після затримання вислали з країни.

Влада Нідерландів в зв'язку з інцидентом викликали в МЗС країни для пояснень посла РФ в країні Олександру Шульгіна. У понеділок глава МЗС Сергій Лавров заявив, що поїздка в Гаагу російських фахівців була "рутинною", вони ні від кого не ховалися. Напередодні російське дипвідомством вручило послу Нідерландів в РФ Рене Джонс-Бос відповідну ноту, в якій інцидент був названий провокацією.

За даними центру "Досьє", керував групою хакерів кадровий офіцер ГРУ Олексій Мінін, який закінчив 1-й факультет Військово-Дипломатичної академії (ВДА), розташованої в Москві на вулиці Народного ополчення, будинок 50 (в / ч 22177, на сленгу розвідників "Консерваторія "). Випускники 1-го факультету ВДА (стратегічна агентурна розвідка, "піджаки") в подальшому працюють під прикриттям російських посольств, Аерофлоту і зовнішньоекономічних організацій.

Ще один затриманий, Євген Серебряков, служив в в / ч 26165, яка знаходиться за адресою Комсомольський проспект, будинок 20, а Олег Сотников вступив до військової розвідку після навчання в МАДИ, стверджують джерела.

За словами співрозмовника центру "Досьє", операція в Гаазі спочатку була приречена на провал, тому що за росіянами стежила голландська контррозвідка. За його версією, вони прослуховували телефон другого секретаря посольства РФ, полковника ГРУ Костянтина Бахтіна, який постійно телефонував "Хорошевкой" (в / ч 45807) і обговорював деталі операції. "Він, до речі, відповідав і за технічну сторону і передав цим дурням потрібну апаратуру. Найближчим часом його відкличуть в Москву і, можливо, знімуть не тільки погони ", - сказало джерело.

Бахтін народився в 1978 році в Башкирії і проходив службу в в / ч 54902 в Хабаровському краї, відомої як військовий аеродром Гаровка-2. Після розформування військової частини Бахтіна відрядили в ВДА, де він вступив слухачем на 1-й факультет.

Під час навчання в ВДА Бахтін з сім'єю проживав в гуртожитку Російського державного гуманітарного університету на Кіровоградській вулиці, 25, корп. 1. Бахтін жили в квартирі N10, а в квартирі N28 жив Анатолій Чепіга. Як стверджують джерела, дві сім'ї дружили і разом відзначали свята.

Потім Бахтіна відправили в посольство РФ в Нідерландах другим секретарем. Він отримав завдання знайти агентурні підходи до Міжнародної слідчої групи, що розслідує загибель в 2014 році в Донбасі малайзійського Boeing. Останнім часом полковник Бахтін координував підготовку спецоперацій по кібератаках на штаб-квартиру ОЗХЗ в Гаазі, стверджують джерела.

Начальника ГУ Генштабу ВС після провалів можуть відправити у відставку

Як говориться в розслідуванні центру "Досьє", за деякими даними, в середині вересня на "розбір польотів" до президента Володимира Путіна викликали начальника ГУ Генштабу ВС РФ генерал-полковника Ігоря Коробова. Після відвідин глави держави йому стало погано.

За словами джерел, можливо, до кінця року Коробова знімуть з посади, а на його місце поставлять генерала Сергія Гізунова, якого називають "очима і вухами Путіна" у військовій розвідці.

Нагадаємо, що за останній час з боку керівництва західних країн було відразу кілька звинувачень на адресу співробітників ГРУ, які проводять загрожують безпеці операції. Спочатку британська влада повідомила, що в отруєнні Скрипаль підозрюють Олександра Петрова і Руслана Бошірова, які приїхали в країну під вигаданими іменами. Пізніше журналістська група Bellingcat назвала Бошірова Чепігою, а напередодні опублікувала дані, з яких випливає, що Петров - насправді військовий лікар ГРУ Олександр Мишкін.

Потім про те, що Кремль організував серію кібератак в Великобританії і по всьому світу, використовуючи співробітників ГУ Генштабу ВС РФ, заявив глава МЗС Великобританії Джеремі Хант.

Після цього влада Нідерландів повідомили про висилку чотирьох росіян, спійманих на спробі злому мережі ОЗХЗ. В той же день, 4 жовтня, Міністерство юстиції США оприлюднило імена сімох передбачуваних співробітників ГРУ, яких підозрюють в кібератаки на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA), антидопінгового агентства США (USADA), Спортивний арбітражний суд (Court of Arbitration for Sport, CAS), міжнародну асоціацію легкоатлетичних федерацій (IAAF), міжнародну федерацію футболу (FIFA) і ще 34 інших спортивних організації.

Нагадаємо, недолугих путінських "чепіг" раптово пожаліли у Британії.

Як повідомляв "Знай.ua", отруйники Скрипаля зробили фатальну помилку.

Також "Знай.ua" писав, що нова інформація про Петрова-Мішкіна збурила мережу.

Не Бошіров, а Чепіга. Bellingcat назвала ім'я і звання підозрюваного в отруєнні в Солсбері