У п'ятницю, 16 листопада, літак ізраїльської авіакомпанії El Al, виконував рейс Нью-Йорка в Тель-Авів, довелося зробити незаплановану посадку в Афінах. Причиною став ризик не встигнути приземлитися до шаббата. Варто відзначити, що правило не літати в шаббат входить в політику авіакомпанії. Про це пише газета "Гаарец", передає Медуза.

Все почалося з того, що в Нью-Йорку затримали рейс через негоду— машина з екіпажем добиралася до аеропорту п'ять з половиною годин. Перед вильотом командир, як випливає з його звіту, дізнався, що кілька ортодоксальних іудеїв на борту висловлюють занепокоєння у агресивних виразах через те, що літак не прилетить в Ізраїль до початку шабату.

כמה רוע, הסתה, שיסוי ובעיקר פייק ניוז. תכננתי לעלות פוסט ביום ראשון תחת הכותרת "על אילו חרדים 'רעים' אתם מדברים?" רציתי להתייחס לכל סיפורי העבר נגד החרדים בטיסות ולספר לכם על החרדים שהיו איתי בטיסה. ואז פתחתי במוצ"ש את אתרי החדשות וראיתי כותרת מטורפת על חרדים 'רעים' אחרים ש"דחפו דיילת ואיימו לפרוץ לתא הטייס". הלם. בחיי, הלם. אלפי לייקים, מאות שיתופים, טונות של רעל על פייק ניוז מוחלט. לצערם של אנשי אל על (וכלי תקשורת) היה עיתונאי על הטיסה, וכשיש דרמה, עיתונאי פותח מצלמה. וכך יצא שראיתי ותיעדתי כמעט הכל. ראיתי חרדים שמשקרים להם ומערבבים אותם והם שותקים. ראיתי חרדים שכולאים (ממש ככה) אותם במטוס והם פותחים בשירה. ראיתי ותיעדתי דיילים שהחליטו להעניש את הנוסעים ולא לתת שירות. ראיתי חרדים שמוכנים לישון בנתב"ג כדי שהחילונים לא יחללו שבת. ראיתי חרדים שנוסעת ברוטאלית (שכתבה את הפוסט) צועקת עליהם ומקללת אותם והם שותקים. ראיתי ותיעדתי דייל אלים שלוקח לי את המצלמה (ביקשתי את שמו ואחרי ששמע שאני עיתונאי (ואם אני לא?!) מיהר להתנצל אז לפנים משורת הדין לא אעלה את הוידאו שלו ללא טשטוש) ראיתי חרדים שמודיעים להם שלא יראו את הילדים שלהם השבת (או את המזוודות שלהם) והם דאגו להצטופף בחדרים ביחד באתונה כדי לעבור את השבת עם מה שיש. ראיתי את הביזיון של אל על, את הפייק ניוז, את כמויות הרעל ולא יכולתי לשתוק. כמה פופולרי להיכנס בחרדים, כמה רחוק הסיפור האמיתי. יש מספיק רעל בין אחד לשני (ועוד לפני בחירות) שתפו כי באמת אין צורך בעוד. @@@@@@@ ולעובדות בקצרה: הטיסה הייתה אמורה לצאת ביום חמישי בשש וחצי. איחור של שעה וחצי לא הטריד מדי. שלג, קורה. אלא שעל המטוס נודעה הסיבה האמיתית: הדיילות יצאו מאוחר וצריך לחכות להן. (כל הנוסעים ידעו שיש שלג וצריך להגיע מוקדם והדיילות לא?! אם אני הייתי מאחר היו מחכים לי?!) ואז, הושיבו אותנו במטוס וכל פעם סיפרו שקרים "הדיילות כבר פה", "כבר יוצאים", "אנחנו ראשונים בתור", "נוסעים בנתיב המהיר" , "הפשרה ונוסעים". שלוש שעות במטוס, המון שקרים. נוסעים שביקשו לרדת סורבו, והקברניט הבטיח חד משמעית- "מגיעים שעה-חצי שעה לפני שבת". שעתיים לפני הנחיתה מודיע הקברניט על תכנון חדש את הדתיים מורידים באתונה, החילונים ימשיכו. ההתקוממות הייתה משני הצדדים, חרדים וחילונים. שיקרו לנו. במצח נחושה ובלי להתבלבל.

Geplaatst door Yehuda Shlezinger op Zaterdag 17 november 2018

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

У свою чергу пілот оголосив пасажирам, що рейс приземлиться за півтори години до початку суботи, однак, зрозумівши, що хвилювання не припиняються, оголосив про повернення в термінал - таким чином, всі бажаючі могли покинути борт. В цей момент перебував у літаку рабин попрохав дозволу звернутися до пасажирам і оголосив, що якщо приземлитися за півтори години до шабату, то буде порушенням заборон, існуючих в іудаїзмі.

Однак, не цілком ясно, що сталося потім. Пілот стверджує, що незадоволені погодилися продовжити політ. Деякі пасажири кажуть, що це не так - і звинувачують капітана в навмисному обмані.

За час польоту стало ясно, що літак все-таки не встигає Ізраїль - словами командира, диспетчери несподівано для екіпажу спрямували лайнер більш довгому маршруту. Після оголошення про посадці в Афінах на борту, за словами другого пілота, знову почалися хвилювання: люди почали кричати, називати членів екіпажу брехунами і навіть застосовувати до бортпровідникам силу. "В літаку був хаос, стюардеси плакали", - написав він в своєму звіті.

Деякі пасажири підтверджують ці повідомлення: знаходилася на борту Роні Мейтал написала, що люди дійсно застосовували силу до членів екіпажу, погрожуючи увірватися в кабіну, і що їй довелося захищати від пасажирів бортпровідниць.

Як повідомив журналіст ієхуда Шлезінгера, єдиним проявом насильства були спроби екіпажу відібрати у нього камеру; крім того, екіпаж нібито намагався відмовити пасажирам в обслуговуванні.

"Багато пасажирів, світські і релігійні, розсердилися і почали нападати на екіпаж - словесно і навіть фізично. З іншого боку, деякі чудові пасажири встали, щоб захистити екіпаж від агресивної групи. Дехто намагався допомогти нам роздавати їжу, складати підноси", - цитує газета "Едіот Ахронот" одну з стюардес.

Частина пасажирів вилетіла з Афін в Тель-Авів того ж вечора; інші, які не бажали подорожувати в шаббат, вирушили до Ізраїлю увечері в суботу.

El Al збирається подати скаргу принаймні на одного з пасажирів, пише The Times of Israel. Компанія принесла вибачення і пообіцяла розслідувати інцидент.

Нагадаємо, пасажири авіакомпанії LOT потрапили в дуже неприємну і курйозну ситуацію. У літака Boeing 787 Dreamliner, який повинен був зробити рейс за маршрутом Пекін-Варшава, вийшов з ладу гідронасос.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Шереметьєво літак розчавив людину на злітній смузі.

Також "Знай.uа" писав, Німеччину потрясла жахлива авіакатастрофа. У небі над німецьким містом Кюкховени, земля Північний Рейн-Вестфалія, зазнали зіткнення два надлегких літака.