Американське аерокосмічне агентство NASA вирішило відправити новий ровер на Марс в 2020 році в кратер Езеро.

NASA вважає, що в скелях цього кратера, ширина якого досягає 50 км, могли зберегтися ознаки давнього життя на червоній планеті, передає BBC. Супутникові зображення Езеро вказують на те, що там була дельта річки, що впадала у велике озеро. У такому середовищі 3,5-3,9 млрд років тому могли з'явитися бактерії. У той час Марс був більш теплим і вологим, ніж зараз.

За словами менеджера проектів NASA Кена Фарлі, дельта річки відмінно зберігає біологічні ознаки - будь-які докази життя, яке "могло існувати у воді озера, в підводному мулі, а також організмів у верхів'ї, які відносило річкою, і вони могли зберегтися в дельті", сказав він журналістам.

Глибина кратера - 500 м, він був обраний після чотирьох років консультацій з дослідниками Марса. Езеро став фаворитом голосування на одній з останніх конференцій NASA. Кратер знаходиться на північ від екватора Марса. Його назвали на честь боснійського міста; у деяких слов'янських мовах "езер" означає "озеро".

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Одна з інших ключових цілей місії 2020 року - вибрати і "упакувати" в невеликі каністри зразки породи, які можна буде зібрати і доставити на Землю для аналізу в ході майбутніх місій.

Місії на Марс можуть запускатися тільки в короткому часовому вікні через особливості розташування планет. Місія 2020 року буде запущена в липні-серпні, а досягне червоної планети до 18 лютого 2021 року.

"У NASA довга історія успіху дослідження Марса. З тих пір, як Марінер-4 відправився на Марс в 1965 році, ми посилали апарати на орбіту, приземлялися і їздили по поверхні червоної планети", - сказав Лорі Оці, виконуючий обов'язки директора підрозділу NASA за планетарним досліджень.

Нагадаємо, простий організм допоможе колонізувати Марс.

Як повідомляв "Знай.uа", гуманоїд на Марсі шокував NASA, колонізація під загрозою.

Як повідомляв "Знай.uа", позаземні сили допомогли марсоходу NASA воскреснути.