У неділю, 9 грудня, у Вірменії відбулися перші в історії країни позачергові парламентські вибори.

У понеділок, 10 грудня, стали відомі результати виборів, пишуть вірменські ЗМІ з посиланням на відповідну інформацію ЦВК.

У повідомленні йдеться, що блок "Мій крок" виконуючого обов'язки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна з величезним відривом переміг на позачергових парламентських виборах.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Блок Пашиняна "Мій крок" набрав 70,43% голосів виборців.

Друге місце у партії "Процвітаюча Вірменія" бізнесмена Гагіка Царукяна - 8,27% голосів.

Третьою іде "Освічена Вірменія" – 6,37%.

Оскільки прохідний бар'єр для партій становить 5%, а для блоків-7%, в парламент Вірменії - Національні збори, які складаються зі 105 депутатів, проходить три політичних сили.

Не буде представлена в новому парламенті колишня партія влади - Республіканська партія Вірменії, у неї - 4,7%.

Явка на вибори в Національні збори Вірменії склала 48,63%.

Варто нагадати, що нещодавно у Вірменії була проведена конституційна реформа, в результаті чого країна перейшла до парламентської форми правління. Тепер депутати обирають і президента, і прем'єр-міністра. Повноваження глави держави суттєво урізали, а всю повноту влади сконцентрував у своїх руках голова уряду.

У квітні 2018 року у Вірменії почалися масові протести проти призначення прем'єр-міністром Сержа Саргсяна, який був президентом з 2008 року. Під тиском вулиці 23 квітня Саргсян пішов у відставку, а в травні прем'єр-міністром обрали Ніколу Пашиняна.

Через півроку - 16 жовтня 2018 року Нікол Пашинян пішов у відставку з посади голови уряду. Зробив він це після того, як лідери парламентських партій пообіцяли, що не висуватимуть своїх кандидатів на посаду прем'єр-міністра. За Конституцією Вірменії, якщо впродовж 14 днів парламент не обере главу уряду, він має бути розпущений. Оскільки цього не сталося, були оголошені нові вибори.

Нагадаємо, Національні збори Вірменії не підтримали кандидатуру Нікола Пашиняна на посаду прем'єр-міністра країни.

Раніше Знай.uа писав про те, що прем'єр-міністр Вірменії Микол Пашинян подав у відставку.

Також Знай.uа повідомляв, що у неділю, 9 грудня 2018 року в Арменії відбулися перші в історії країни позачергові парламентські вибори.