Найбільший діючий вулкан Європи прокинувся та почав виверження. Мова йде про італійского гіганта Етну.

Про це пише та показує знімки AFP.

Етна на італійському острові Сицилія почав вивергатися 24 грудня о 8.50 (9.50 по Києву). Це зафіксував Національний інститут геофізики і вулканології Італії.


Протягом наступних кількох годин у районі вулкана відбулося 130 підземних поштовхів, найбільш помітний – магнітудою у 4 бали.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Етна, вид з літака

До 12 години по Риму спорадичні викиди попелу перетворилися в суцільний стовп. Вулканологи видали попередження для аеропортів Сицилії.

У зв'язку з цим аеропорт Катанії зупинив роботу.Прийом та відправлення літаків наразі не здійснюють.

Представник інституту сказав агентству, що не вважає виверження небезпечним. Однак поки що вченим із-за поганої видимості не вдалося визначити, чи відбулося витікання лави.

Етна з орбіти


Висота Етни становить 3300 м. У неї кілька сот бічних вулканічних кратерів, середня частота вивержень становить одне в три місяці.

Останнє велике виверження було зафіксовано 11 років тому восени.

Дивіться: Виверження вулкана Етна

Нагадаємо, вчені зафіксували дивні підземні поштовхи, природу яких не можуть пояснити. Поштовхи зафіксували ще 11 листопада в Замбії.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, дослідники виявили незрозумілий гул, який виривається з дна Індійського океану. Поки вчені вивчають це явище, люди назвали його криком Землі.

Раніше портал Знай.ua писав, що у Гватемалі оголошено екстрену евакуацію у зв'язку з виверженням вулкана Фуего. Лише за добу тисячі жителів небезпечних регіонів покинули свої будинки через збільшення сили виверження.