Якщо країни Західної Європи не отямляться і далі підтримуватимуть будівництво газопроводу "Північний потік - 2", це призведе до домінування російського "Газпрому" на ринку. Тому позиція європейських лідерів, які підтримують цей путінський проект викликає здивування і нерозуміння.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю телеканалу TVP Info. За його словами,

"У Європейському союзі не сказали рішучого "стоп" Газпрому, Газпром продовжує просування, і багато лідерів країн ЄС спокійно з цим погоджуються - це те, що мені важко прийняти", - зазявив він.

Дуда додав, що в протистоянні з "Газпромом" найбільшим союзником Польщі є США.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

На його думку, ЄС варто проаналізувати санкції проти Росії Анджей Дуда вважає, що санкції Росії потрібно не лише зберегти, а й посилити "щоб було ще більше тиску, щоб Росії було ще складніше".

"Санкції є, і вони мають діяти. Їх також треба проаналізувати, оскільки їх можна посилити, щоб Росії було складніше з ними», - заявив Дуда.

Як відомо, "Північний потік - 2" - другий газопровід, який по дну Балтійського моря повинен зв'язати Росію з Німеччиною. Протяжність маршруту - понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м³ газу на рік. Вартість проекту - € 9,5 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній.

Прокладати трубопровід через свою територію вже дозволили Німеччина, Фінляндія і Швеція. А от Данія не дозволила. Через це оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають "Північний потік - 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Нагадаємо, глава "Газпрому" Олексій Міллер, що поставки газу по "Північному потоку - 2" повинні розпочатися 1 січня 2020 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Держдепі США зробили офіційну заяву про те, що компанії, які інвестують в "Північний потік-2" ризикують опинитися під санкціями

Також Знай.ua писав, єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер упевнений, що незважаючи на тиск з боку США проект газопроводу "Північний потік-2" не зможуть зупинити.