У середу, 9 січня, дружина принца Вільяма, герцогиня Кембриджська, Кетрін Міддлтон святкує свій 37-ий день народження.

Минуло вже майже 10 років, як дружина онука Єлизавети ІІ Вільяма живе в Букінгемському палаці. За цей час Кейт встигла ознайомитись чи не з уcіма правилами королівського протоколу, яких строго дотримується монарша сім’я.

На відміну від дружини принца Гаррі Меган Маркл, яка неодноразово ігнорувала формальності особливого документа, Кейт Міддлтон є взірцем їхнього дотримання.

З нагоди дня народження герцогині Кембриджської ми підготували 5 головних правил, які ніколи не ігнорує Кейт, виходячи на люди.

1. Не знімає пальто в присутності інших людей, навіть у приміщенні
Таке правило королівського протоколу стосується передовсім жінок, які належать до родини монархів. Згідно з етикетом, знімати верхній одяг у присутності інших людей під час публічних подій – неприпустимо для леді. Навіть тоді, коли зустріч відбувається у приміщенні.
На фото герцоги Кембриджські розмовляють із членами королівської сім’ї Норвегії. Як бачимо, Кетрін сидить у застібнутому пальто:
2. Свій клатч завжди тримає в обох руках
Клатч є невід’ємним елементом в образі герцогині. Однак із таким аксесуаром членам королівської сім’ї слід поводитись так, як зазначено в протоколі - завжди потрібно тримати обома руками. Якщо ж Кейт Мідлтон потрібно привітатись рукостисканням, тоді вона бере у сумочку вільну руку. Закладати її під пахву строго заборонено!
3. Під час сидіння схрещує ноги, а не закидає одну на іншу
Для того, щоб дотримуватись цього правила, Кейт Мідлтон засвоїла позу "кембриджський хрест" - схрестити ноги, поставивши одну за іншу, і злегка нахилити коліна в одну сторону. До слова, таке положення візуально видовжує ноги.

4. Не торкається свого чоловіка під час спільних виходів
Навряд чи в мережі вам траплялися фото, де Кетрін Міддлтон обіймається або цілується з принцом Вільямом. Ставши дружиною принца офіційно, під час офіційних заходів герцогиня йде на крок-два попереду нього, а на спільних фотографіях з чоловіком вона просто стоїть з ним поруч.
5. Тримає підборіддя паралельно до підлоги
Це означає, що під час розмови з іншими цю частину обличчя герцогиня Кейт Міддлтон не підносить і не опускає. У першому випадку співрозмовник розцінить такий жест, як високомірність щодо себе, а в другому - подумає про недовіру з боку королівської особи. Ще в протоколі зазначено: ідеальна поза підборіддя для осіб монаршої сім’ї – паралельна до підлоги, вони не повинні опускати його і тоді, коли спускаються по сходах.