Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе озвучив Путіну умови, за якими можливе підписання мирного договору між державами.

Про це повідомляє NHK з посиланням на заяву Сіндзо Абе .

У повідомленні зазначено, що мирний договір з Росією буде підписаний лише після чіткого визначення меж "північних територій" – чотирьох островів курильської гряди: Кунашир, Шикотан, Ітуруп і Хабомаї, на суверенітет над якими претендує Токіо.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Відповідати на запитання японського депутата про можливу передачу Японії двох Курильських островів (Хабомаї і Шикотану) замість чотирьох Абе відмовився.

"Предметом переговорів є всі чотири північні острови. У цій позиції немає жодних змін. Укласти мирний договір – значить, визначити кордон", – заявив Сіндзо Абе.

Варто нагадати, що Японія багато років оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунаширу і Хабомаї. Вони були окуповані СРСР наприкінці Другої світової війни. Через територіальні суперечки Росія і Японія досі не підписали мирний договір.

У листопаді минулого року після зустрічі японського прем’єра Сіндзо Абе і російського президента Володимира Путіна стало відомо, що Японія готова повернутися до декларації щодо островів 1956 року. У ній СРСР погоджувався передати Японії Хабомаї та Шикотан після підписання мирного договору.

22 січня в Москві відбувся черговий раунд переговорів між президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Після переговорів Кремль заявив, що "поки не фіксує будь-яких змін в позиції Японії". Нова зустріч глав держав має відбутися в червні.

Нагадаємо, Президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Москва буде дотримуватися договору 1956 року.

путін
путін

Він також підкреслив, що Росія і Японія продовжать переговори про підписання мирного договору. Про це на прес-конференції за підсумками двосторонньої зустрічі в Москві заявили президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, передає Радіо Свобода.

Як повідомляв раніше Знай.ua, озвучений у світових медіа варіант "Курили в обмін на Крим" не має реальних шансів на втілення.

Також Знай.ua писав про те, що приїзд прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе в Москву дошкульно потролила популярна українська журналістка Яніна Соколова.