Депутати Державної думи прийняли в першому читанні законопроект сенатора Андрія Клішаса про ізоляцію російського сегменту інтернету. За документ проголосували 334 депутати, проти — 47, повідомляють місцеві ЗМІ.

Голова профільного комітету з інформаційної політики Леонід Левін у своєму виступі зазначив, що деякі положення законопроекту потребують коригування, але це можливо зробити до другого читання.

Проти законопроекту виступили представники всіх фракцій, окрім путінської "Єдиної Росії".

Як відомо, раніше Рахункова палата Росії виступила проти закону про автономну роботу російського сегменту інтернету.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Конференція Путіна в Росії
Конференція Путіна в Росії

Законопроект внесли в Держдуму в грудні 2018 року, серед його авторів – голова комітету Ради Федерації Андрій Клішас і депутат Держдуми Андрій Луговий. Автори стверджують, що "прийняття законопроекту необхідно, зокрема, у зв'язку з погрозами агресивних дій у кіберпросторі, нібито походять від США. Відключення від глобальної мережі для захисту від загрозою має забезпечити "стабільність" російського сегменту інтернету".

Щорічна конференція Путіна
Щорічна конференція Путіна


Законопроект вже викликав різку критику в ряді ЗМІ і соціальних мережах. Припускають, що Росія може стати "новим Китаєм" у сенсі жорсткої цензури та соціального тиску на населення.

Відомо, що законом РФ, зокрема, передбачено, що в разі, "коли особа, яка поширила відомості, що не відповідають дійсності, після закінчення терміну, встановленого для добровільного виконання вимоги, що міститься у виконавчому документі, про видалення доступних в інтернеті відомостей, не видалила їх, судовий пристав-виконавець виносить постанову про обмеження доступу в інтернеті до відомостей, що ганьбить честь і гідність".

Минулого року Держдума РФ також прийняла так званий закон "про право на забуття" в інтернеті. Він зобов'язує інтернет-пошуковики видаляти посилання на інформацію про громадян на вимогу останніх. Це стосується видачі посилань як на "недостовірну", так і "поширювану з порушенням законодавства" і неактуальну інформацію про заявника.

Дивіться: Державна дума Росії ухвалила закон про реєстр "шкідливих" Інтернет сайтів

Нагадаємо, близько 370 кримінальних справ відкрито проти українців в Угорщині - усі вони пов'язані з незаконним отриманням громадянства.

Як повідомляв "Знай.ua", прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе озвучив Путіну умови, за якими можливе підписання мирного договору між державами.

Також "Знай.ua" писав, що російський музичний критик Сергій Сосєдов заявив, що в його країні не може бути такого шоу, як "Квартал 95".