Іспанський уряд затвердив мирову угоду по ексгумації тіла Франциска Франка. Згідно з документом, його родина отримала 15-денний строк для вибору нового місця перепоховання, про що повідомляє El Periodico.

Якщо рішення не буде прийнято у зазначений строк, то уряд обере нове місце для поховання останків диктатора самостійно.

Уряд Санчеса прийняв рішення перенести останки диктатора Франсиско Франко з мавзолею в монументальному комплексі "Долина полеглих", який фінансується державою, в минулому році. Причина - уряд вважає, що меморіал повинен не прославляти диктатуру, а бути місцем пам'яті про громадянську війну.

Іспанський парламент ухвалив рішення перенести останки Франка у вересні. Кілька нащадків Франка висловили свій протест ексгумації, а також тисячі ультраправих протестували проти винесення останків диктатора з мавзолею.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Варто відзначити, що в листопаді в країні навіть заарештували снайпера, який хотів убити прем'єра за ексгумацію Франка.

Мавзолей, який відкрив сам Франко в 1959 році, розташований в католицькій базиліці на схилі пагорба, де похований засновник іспанської фашистської партії "Фаланга" Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Протягом тривалого часу "Долина полеглих" була місцем паломництва іспанських ультраправих груп.

Загальнодержавний закон про "історичну пам'ять", який в Іспанії прийняли в 2007 році, передбачає поступову заміну символів, пов'язаних з правлінням жорстокого диктатора.

Як відомо, в країні під час громадянської війни загинуло 500 000 цивільних осіб і комбатів. Під час правління Франка в 1939-1975 роках десятки тисяч його опонентів були запроторені до в'язниці або вбиті.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що в США помер вічний кандидат в президенти Ліндон Ларуш-молодший. Як стало відомо, політик не пропустив жодних виборів у період з 1976 по 2004 рік і на всіх приймав участь.

Як повідомляв портал "Знай.uа": експерти заявили про поширення зомбі-клітин серед американських лосів і оленів, після чого висловили побоювання, що вони можуть передатися і людям.

Також "Знай.uа" писав, що один з депутатів парламенту Словенії подав у відставку після того, як вкрав сендвіч у магазині.