Україна в змозі допомогти Угорщині пройти опалювальний сезон у разі, якщо Росія припинить транзит газу, про що заявили в "Укртрансгазі".

Українська компанія зробила вигідну пропозицію європейським постачальникам – вона готова надати свої вільні потужності в підземних газових сховищах і з їх допомогою створити додаткові запаси, що гарантує постійне газопостачання в сезон, коли "Газпром" може зупинити транзит газу через нашу країну.

Укртрансгаз

В "Укртрансгазі" відзначили, що Угорщина щороку споживає більше 10 млрд куб. м природного газу, дві третини з яких постачає Росія шляхом його транзиту через українську територію. Близько 20% складає внутрішній видобуток, а залишок поставляється з Австрії. Для того, щоб забезпечити пікове споживання населенням газу, Угорщина використовує підземні газосховища, ємність яких складає 6 млрд куб. м.

При цьому близько 60% російського газу, який надходить в австрійські газові сховища, також транспортується через українську ГТС. У компанії запропонували: "Українські підземні газосховища можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання наступної зими для її внутрішніх споживачів, навіть якщо Росія припинить транзит газу по території України в країни ЄС після 1 січня 2020 року. Зараз Україна може запропонувати європейським клієнтам близько 12 млрд куб. м об'єму зберігання, а максимальна добова потужність відбору з ПСГ може досягти до 260 млн куб. м. Технічні можливості експорту газу в Угорщину рівні 68 млн куб. м на добу, що в чотири рази перевищує продуктивність газотранспортного коридору з Австрії в Угорщину".

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Укртрансгаз

В "Укртрансгазі" також уточнили, що подібні послуги готові запропонувати й іншим європейський клієнтам.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що українські політики заявили про те, що шляхом переговорів можна домогтися істотного зниження вартості газу для населення, а також продовження транзитного договору.

Як повідомляв портал "Знай.uа": "Газпром" відправив офіційні повідомлення багатьом країнам про припинення транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

Також "Знай.uа" писав, що одразу три облгаза оштрафували на суму 850 тис. грн. кожен і до 5 квітня зобов'язали повернути гроші тим людям, які в результаті перерахунку змушені були заплатити за газ більше.