Королівський канадський монетний двір вперше випустив золоту монету в формі української писанки.

Ця інформація була оприлюднена на сайті монетного двору.

Монета називається Eternal Blessing Pysanka – "Писанка Вічного благословення". Вона стала п'ятою на рахунком монетою у вигляді писанки, проте вперше вона буде повністю виконана із золота, тоді як попередні були срібними.

На аверсі монети традиційно викарбуваний профіль королеви Єлизавети II, на реверсі – український храм. Її вага - 58,5 г, вона виготовлена з чистого золота і має номінал у 250 канадських доларів.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

"Монета має найбільш витончений і складний дизайн, з дуже дрібно вигравіруваними деталями, які в сукупності дають потужне благословення всім канадцям – а особливо власнику монету". йдеться у повідомленні

Викупити монету можна за $5 тисяч.

"Тираж всього 250 монет по всьому світу – це набагато менше, ніж у нашої писанки з чистого срібла". попереджають колекціонерів розробники.

Розробив дизайн монети канадець українського походження Дейв Мельничук, який є членом Українського музею Канади в Торонто.

Нагадаємо, що напевно, нікого не здивує той факт, що походження американської валюти тісно пов'язане з історією Європи. Так 1 квітня 1778 року бізнесмен з Нью-Орлеана, ірландець за походженням, Олівер Поллок придумав знак долара.

Проте, в якості національної валюти США він був затверджений пізніше - в 1785 році. Саме слово "долар" походить від німецького талер, отриманого від скорочення Іоахімсталер мюнце.

долар
долар

Так відомо, що на початку XVI століття в північно‑західній Богемії для Римської імперії була викарбувана монета із зображенням святого Йоахіма. Монета отримала назву "іоахімсталер". Згодом її стали називати просто талером.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 357 років тому в Парижі з'явився перший громадський транспорт. Омнібус комбінував функції візника і диліжанса.

"Знай.uа" писав, 386 років тому Галілео Галілей зрікся свого вчення.