На 3-тисячолітній базальтовій стелі виявили викарбуване ім'я правителя Балака, який є ключовим персонажем у біблійній притчі в Книзі Чисел.

Про це повідомляють ЗМІ.

Експерти вже відзначають, що вражаюча знахідка може вплинути на результати дослідження, як мінімум останніх 20 років. Відомо, що стела царя Меша була виявлена близько 150 років тому у руїнах, де колись стояло біблійне місто Дібон.

Ще тоді потенційні покупці з тодішньої Прусії, Франції та Англії вели тривалі перемовини з місцевими жителями, у ході яких стався масштабний конфлікт. Стелу розбили на шматки, нагріваючи її і обливаючи холодною водою. З тих пір археологи намагаються зібрати уламки докупи, але деякі частини реліквії все ще не знайдені.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Що показало дослідження стели

Відомо, що вивченням написів стели займалась команда вчених з Тель-Авівського університета. Раніше вважалось, що в останньому наявному рядку йдеться про "будинку Давида" - династії іудейських правителів, висхідній до другого царя народу Ізраїлю. Тепер же дослідники вважають, що виявили три приголосних, перша з яких - єврейська буква "бет", з якої починається ім'я правителя Валака.

Відомо, що Балак - цар древніх євреїв, який правив у південній частині Моава. У Старому завіті говориться, що цар багато разів намагався проклясти і переслідувати євреїв.

Вчені відзначають, що вивчаючи текст вони приходять до висновку, що Балак міг бути згаданий як суперник Моавского царя - Меша, від імені якого зроблено напис на стелі. Саме Балак , що є ключовим персонажем у біблійній притчі в Книзі Чисел, швидше за все конкурував з Мешем за перевагу над моавітами.

Нагадаємо, скандальний священик РПЦ Всеволод Чаплін знову вразив агресивною заявою. Він звернувся із закликом окупувати південний схід України ціною життя росіян.

Як повідомляв "Знай.ua", у російському Новокузнецьку дружина священнослужителя влаштувала бійку з місцевою мешканкою. У бійці взяв участь і сам батюшка.

Також "Знай.ua", протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін приголомшив новою божевільною заявою. За його словами, біблійний закон "не вбий" не несе в собі заборону на позбавлення життя.

Виклик Зеленському: зламати систему кришування, Порошенко - монстр корупційних оборудок. Катеринчук