Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що близько 237 мільйонів чоловіків і 46 мільйонів жінок у всьому світі страждають від розладів, пов'язаних з алкогольной залежністю.

Втім, кого ці цифри коли-небуть зупиняли? Настають вихідні. Люди по всьому світу займають місця в барах, за столами і на природі, щоб у приємній компанії розпити пляшечку іншу. Іноді все на інший пляшечці не закінчується, а вранці тут як тут похмілля.

Існує неймовірна кількість народних та медичних порад, як лікувати перепiй. Вчені проаналізували 5 популярних способів похмелитися і розповіли, які з них насправді працюють, пише The Conversation.

Вода

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Самий простий і доступний спосіб для зняття симптомів вчорашньої гульні. Добавка з електролітів посилить її лікувальну дію.

Похмілля часто супроводжується зневодненням організму. Адже алкоголь сам по собі сечогінний засіб. Чотири напою виводять з вашого тіло від 600 до 1000 мл води. Зловживання алкоголем посилює потовиділення, викликає блювоту і діарею. З-за цього ви відчуває спрагу, сухість у роті і легкий головний біль.

Жирна їжа

Такі продукти, як бекон, яйця і навіть брокколі, містять амінокислоту під назвою "цистеїн". За твердженням вчених, це речовина скорочує кількість отруйного ацетальдегіду, який виробляється, коли ваша печінка розщеплює алкоголь.

Також вживання їжі багатої на білок, жири і вуглеводи перед прийомом спиртних напоїв уповільнює всмоктування алкоголю і полегшує ранкове стан.

Кофеїн

Ще одна з причин жахливого похмілля — дефiцит сну. Сон "під мухою" набагато коротше, а якість його залишає бажати кращого.

Виправити це може невелика порція кофеїну. Проте дослідження показують, що у людей, які регулярно приймають кофеїн, поступово розвивається фізична залежність.

В цьому випадку чашка кави або чаю не поліпшать процеси мислення або швидкість реакції.

Клин клином виганяють

Багато хто вважає, що підправити здоров'я після хмільної ночі допоможе ще одна чарка або келих спиртного напою.

Однак це найбільша помилка. Печінки та інших органів потрібно час, щоб відновити пошкодження, залишені алкоголем.Медики рекомендують утриматися від повторного пиття на 48 годин.

Крім цього, регулярні опохмели можуть призвести до розвитку алкогольної залежності.

Таблетки від похмілля

Фармацевтичні компанії постійно випускають препарати, які, як вони стверджують, допоможуть зняти симптоми похмілля. Ліки прискорюють швидкість виведення ацетальдегіду з організму, зменшують запалення і запобігають хімічні зміни в нашому мозку, викликані алкоголем.

Однак на сьогоднішній день немає жодних лік, яким під силу вилікувати похмілля. Їх эффективнь ледь доведена і потребує додаткових досліджень.

Висновки:

Хоча багато хто з вищевказаних коштів дозволяють зняти симптоматику, ні одне з них не зцілює похмілля до кінця. Похмілля обумовлено складним поєднанням фізичних і психологічних симптомів, які викликані декількома різними процесами в організмі і мозку.

Єдиний вірний спосіб уникнути похмілля — помірне споживання алкоголю або взагалі відмова від спиртного.

Нагадаємо, згідно з даними ВООЗ, кожна двадцята смерть в 2016 році пов'язана з вживанням алкогольних напоїв.

Як повідомляв портал "Знай.uа", щоденна прогулянка тривалістю 35 хвилин зменшує ймовірність розвитку інсульту у літніх людей.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.