Вірус герпесу збільшує ризик виникнення хвороби Альцгеймера при наявності в організмі певного гена.

До такого висновку прийшли вчені з університету Манчестера після обстеження зразків вірусу HSV1 в мозку у людей з деменцією, пише Conversation.

Більшість людей заражаються цим вірусом ще в дитинстві, проте у багатьох випадках він залишається активним. Однак порушення в роботі нервової системи можуть розбудити вірус, який проявляється висипаннями на губах.

Медики стверджують, що при попаданні в мозок, вірус наносить пошкодження клітинам, пригнічує імунітет і сприяє зараженню деякими мікробами.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Величезна роль відводиться гену APOE4, який часто зустрічається у людей з хворобою Альцгеймера.

"Ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера в 12 разів вище у носіїв гена APOE4 з HSV1 в мозку, ніж у інших пацієнтів", — заявила автор дослідження Рут Іцхакі (Ruth Itzhaki).

За словами вчених, у спинномозковій рідині пацієнтів людей з деменцією частіше зустрічаються пептиди вірусу, рівень яких можна стабілізувати противірусними препаратами.

Однак деякі дослідники вважають, що ефект від препаратів перебільшений. Показники поліпшуються завдяки високому рівню мелицины в цілому.

Багато хто вважає, що виявлена взаємозв'язок дозволить краще зрозуміти природу захворювання, проте необхідні нові інструменти для дослідження, включаючи сканування мозку.

"Ми повинні прийняти вірус як маячка, який дозволяє почати лікування, а надалі стежити за розвитком захворювання і ефективності методик", заявив заступник директора Медичного центру Гори Синай Сем Ганді (Sam Gandy).

Понад 30 мільйонів людей у всьому світі страждають від хвороби Альцгеймера — найпоширенішою різновиди деменції. На жаль, поки що не існує ліків навіть, щоб полегшити симптоми.

Нагадаємо, поява апатії може сигналізувати про розвиток деменції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених вважає, що стародавній ретровірус може бути пов'язаний з виникненням наркозалежності у сучасних людей.

Також "Знай.uа" писав, шведські вчені запропонували новий спосіб лікування серйозного нейродегенератівного захворювання.