Німецькі вчені створили крихітних роботів, які допоможуть у лікуванні сліпоти.

Пристрій під назвою "мікропропелери" в 200 разів менше товщини людського волоса і використовують спіральні хвости, щоб пересуватися в очному яблуці, повідомляє журнал Science Advances.

Мініатюрні роботи показали успішні результати у випробуваннях на очах мертвих свиней. Винахідники вважають, що "мікропропелери" набагато ефективніше і швидше, ніж очні краплі або ін'єкції.

Тисяча пристрієв можуть бути випущені одночасно в очне яблуко і дістатися до сітківці в задній частині ока менш, ніж за 30 хвилин.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Схожі на пуголовків роботи можуть проходити крізь склоподібне тіло — гелеподібну прозору речовину, що заповнює простір між кришталиком і сітківкою в оці.

Пристрої переносять ліки від глаукоми або діабетичної ретинопатії, і доставляють їх безпосередньо в осередок хвороби.

Нинішні способи лікування вікової дегенерації жовтої плями, пошкодження очей, блокування кровоносних судин в очах і аномального зростання кровоносних судин в оці найчастіше використовують очнi краплi або ін'єкції.

І хоча крихітних роботів все одно потрібно вводити, їх ефективність набагато вище, так як вони можуть бути направлені прямо до джерела проблеми.

Пристрої зроблені з нікелю і переміщаються по оці за допомогою магнітного поля, створеного зовні тіла. Тому медики можуть з легкістю контролювати їх рух і поведінку.

Для створення мікропропелерiв вчені Інституту медичних досліджень імені Макса Планка в Німеччині використовували 3D-принтер. Слід зазначити, що роботів ще не випробували на живих істотах.

Нагадаємо, австралійські медики працюють над створенням контактних лінз, які прискорюють загоєння очних травм.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока в лабораторних умовах.

Також "Знай.uа" писав, до 2050 року близько половини населення Землі буде страждати від короткозорості.