Будь-який повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.

За словами експертів, святкові композиції нагадують нам про фінансові збитки і стрес в період Нового року та Різдва замість того, щоб викликати асоціації з радістю і веселощами, повідомляє Daily Mail.

Згідно з опитуванням, проведеним Американською психологічною асоціацією в 2006 році, 61 % людей стверджують, що відчувають стрес у період зимових свят.

Це впливає на фізичні показники здоров'я, провокуючи мігрені, підвищений кров'яний тиск і біль у грудях. Всі ці фактори можуть призвести до розвитку діабету, астми і артриту.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, постійне вироблення кортизолу (гормон стресу) збільшує кількість жирової тканини вашого тіла.

Дослідження показали, що передня частина головного мозку, префронтальна кора, діє як механізм фільтрації, щоб перешкоджати незначимим думкам і настирливим мелодіям, з-за чого перешкоджає правильному виконанню завдань.

Тому, якщо ви працює у сфері сервісу, де постійно доводиться слухати святкову музику, ваш мозок повинен працювати ще сильніше, щоб ви могли зосередитися.

Крім того, повторюваність мелодії також дратує і провокує стрес. Спершу ми чуємо пісню, вона нам навіть може сподобатися. Але чим частіше ми її чуємо, тим сильніше наше роздратування. Зрештою композиція асоціюється у нас тільки з дискомфортним почуттям.

І хоча до Нового року залишилося менше двох місяців, деякі магазини і супермаркети починають готуватися до святкових розпродажів, прикрашаючи інтер'єри і підбираючи відповідний плейлист.

Найчастіше ми чуємо новорічні та різдвяні мелодії в громадських місцях, супермаркетах і магазинах, ніж у себе вдома.

Якщо святкова музика викликає у вас занепокоєння і роздратування, то психологи нагадують про навушники і улюблену музику, яка дозволяє зменшити стрес від перебування серед настирливих святкових мелодій.

Нагадаємо, життя поблизу галасливих доріг збільшує ризик виникнення депресії на дві третини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікуваннi депресії.