Експериментальне ліки виявилося успішним проти більшості випадків неускладненій гонореї.

Золiфлодацин (раніше відомий як ETX0914 і AZD0914) — пероральний антибіотик, розроблений Entasis Therapeutics. Ліки виявилися ефективніше сучасних методів, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі New England Journal of Medicine.

Гонорея — поширене захворювання, що передається статевим шляхом, яке вражає як чоловіків, так і жінок, особливо молодих людей у віці від 15 до 24 років.

Інфекція може призвести до запальних захворювань таза, позаматкової вагітності, безпліддя і підвищеного ризику зараження ВІЛ. У вагітних жінок гонорея може передасться плоду і в деяких випадках це призводить до сліпоти у новонароджених.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Хвороба викликається бактерією Nesseria gonorrhoeae, яка поступово розвиває стійкість до кожного з протимікробних препаратів, які використовуються у лікуваннi.

У клінічних випробуваннях нових лік взяли участь пацієнти з клінік сексуального здоров'я різних міст США. Загальна кількість добровольців склала 179 осіб (167 чоловіків та 12 жінок) віком від 18 до 55 років з симптомами неускладненої урогенітальної гонореї або вступали в сексуальний контакт з людиною, яка страждає гонореєю, за два тижні до тестів препарату.

Учасників розподілили на кілька груп випадковим чином. Кожному призначили свою дозу лікування: 2 або 3 грами золiфлодацину, або 500 мг цефтриаксону. Через шість днів медики знову оглянули 117 пацієнтів.

Доза 2 г препарату продемонструвала успішні результати у 48 з 49 учасників. Люди, які одержували дозу 3 г, абсолютно всі вилікувалися від гонореї — 47 з 47 добровольців. Контрольна група (21 учасник), які брали цефтріаксон також показали стовідсотковий резулатат одужання.

Тим не менш, досліджуваний препарат показав більш слабкі результати у людей з гонореальними інфекціями горла. Вилікувалися: 67 % добровольців, які отримували 2-грамову дозу (4 з 6 учасників); 78 % тих, хто отримував 3-грамову дозу (7 з 9 учасників). Всі учасники (4 з 4), одержували контрольне ліки вилікувалися в цьому випадку.

Новий антибіотик не привів до розладів шлунково-кишкового тракту, який вважається стандартним побічним ефектом при лікуванні гонореї.

Нагадаємо, заняття оральним сексом можуть серйозно відбитися на здоров'я вагітних жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.

Також "Знай.uа" писав, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.