Буквально нещодавно вчені з Університету Південної Австралії та Ексетерського університету (Великобританія) використовували генетичний аналіз і довели, що надмірна вага має вплив на психологічний стан, а також призводить до депресії. Дослідження опубліковане в журналі International Journal of Epidemiology, передає «Хвиля».

Так, в ході дослідження використовувалася інформація Біобанку Великобританії — довгострокової програми, в якій беруть участь більше 500 тисяч громадян. Автори проаналізували клінічні дані 48 791 пацієнта, що страждає від депресії, і 291 995 людей, які склали контрольну групу. Уточнимо, що всі учасники дослідження народилися в період між 1938 і 1971 роком.

Головним завданням експерименту було відстеження зв'язку між 73 генами, асоційованими з підвищеним індексом маси тіла (ІМТ) і високим ризиком діабету, і депресією. Вчені відзначили високу кореляцію між схильністю людини до ожиріння та появою у неї депресії.

Для того, щоб виключити вплив хвороб на психологічний стан, автори також провели схожий аналіз з 14 генами, які асоційовані з накопиченням жиру, але мінімальним ризиком захворювань.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

«Ми відокремили психологічний вплив ожиріння від того, який виробляє супутні проблеми зі здоров'ям зразок діабету, розглядаючи певну групу генів. Зв'язок між цими генами і депресією настільки ж очевидна, як і між першою категорією генів. Причому більшою мірою це стосується жінок», - пояснив керівник дослідження професор Еліна Хиппонен (Elina Hypponen).

Варто відзначити, що вчені сконцентрували свою увагу на аналізі перших 73 генів і визначили залежність між ІМТ і депресією. Згідно з результатами дослідження, зі збільшенням ІМТ на кожні 4,7 кг/м² шанси депресії підвищуються на 18 відсотків незалежно від статі і віку.

Нагадаємо, що корисні харчові жири в раціоні допомагають організму поглинати життєво поживні речовини.

Як повідомляв портал Знай.uа, ранні пробуждения оздоровлюють і роблять людей щасливішими.

Також портал Знай.uа писав, що любовні відносини профілактично впливають на рівень кров'яного тиску, біль і алергічні реакції.